buharalıbilvanisli.com
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

buharalıbilvanisli.com

Sofilerin Buluşma Noktası Buhara
 
AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  
buharalıbilvanisli.com Son Konular
KonuYazanGönderme Tarihi
Salı Şub. 08, 2011 11:13 am
Cuma Ocak 28, 2011 9:56 am
Salı Ocak 11, 2011 10:43 pm
Salı Ocak 11, 2011 10:41 pm
Çarş. Ocak 05, 2011 8:01 am
Çarş. Ocak 05, 2011 7:57 am
Çarş. Ocak 05, 2011 7:40 am
Salı Ocak 04, 2011 6:58 pm
Salı Ocak 04, 2011 6:32 pm
Salı Ocak 04, 2011 6:32 pm
Salı Ocak 04, 2011 9:37 am
Ptsi Ocak 03, 2011 7:15 pm
Ptsi Ocak 03, 2011 7:02 pm
Ptsi Ocak 03, 2011 6:55 pm
Ptsi Ocak 03, 2011 6:43 pm
Ptsi Ocak 03, 2011 6:27 pm
Perş. Ara. 30, 2010 10:23 am
Perş. Ara. 30, 2010 8:27 am
Paz Ara. 26, 2010 2:53 pm
Paz Ara. 26, 2010 2:43 pm
Cuma Ara. 24, 2010 8:11 pm
Cuma Ara. 24, 2010 1:34 pm
Cuma Ara. 24, 2010 8:50 am
Perş. Ara. 23, 2010 1:19 pm
Perş. Ara. 23, 2010 8:12 am
Similar topics

 

 Mektubat-ı Ahmed-el Haznevi k.s. 48. Mektup

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
perverde

perverde


Mesaj Sayısı : 131
Kayıt tarihi : 01/07/10
Yaş : 43
Nerden : Kocaeli/İzmit

Mektubat-ı Ahmed-el Haznevi k.s. 48. Mektup Empty
MesajKonu: Mektubat-ı Ahmed-el Haznevi k.s. 48. Mektup   Mektubat-ı Ahmed-el Haznevi k.s. 48. Mektup Icon_minitimePerş. Ara. 23, 2010 8:12 am

Bu mektûbları derleyen fakir, nâciz Muhammed Alâüddin’e, Mürid manevî ilerlemesi hâsıl olmadığı için, çektiği faziletli hasretinin, Allah’ın manevî huzurundan uzak kaldığını bilerek hasret edip tedarikine arzûsu, kendisine cezbe gibi bir hâletin husûlüne sevinmesinden daha evlâ olduğunun, ne şekilde olursa olsun, rüyada sâdât-ı kirâmı (Kaddesallahü esrârehüm) görmek, rüyayı görene, onların iltifat ve himmetlerine işaret olduğunun, sâliki külliyetiyle mevlâsına yönelmesine, dünyadan yüzünü çevirmesine dair, teşvikinin, bütün bu kâinat Bârî’nin (Celle ve alâ) varlığıyla mevcud olduğunu düşünmek için emirlerinin ve bu konu ile ilgili mes’elenin beyanındadır.

ALLAH’IN ADIYLA BAŞLARIM

Bütün hamdler, bizi bu ni’mete kavuşturan Allah’a olsun
.
“Eğer Allah bizi buna hidayet etmeseydi, kendiliğimizden hidayetlenmezdik. Gerçekten rabbimizin bütün peygamberleri, (Allah’tan) hak dini getirmişlerdir.” Allah (Celle ve alâ) hususî olarak bütün peygamberlerden (Aleyhisselâm) efdâl olan Muhammed’in, (Sallâllahü aleyhi ve sellem) umumî olark da diğer peygamberlerin, kezâ âl ve sahâbelerinin üzerine, salât ü selâm eylesin!
Bundan sonra bu mektûb, âlem kutbu kaymakamının (Radıyallahü anh) perverdesinden, Allah yolundaki kardeşi ve Allah için dostu, kalbinin neş’esi olan Şeyh Alâüddin’edir. Allah, onu şerefli cedlerinin (Kaddesallahü esrârehüm) yolunda bulundursun! Cumartesi ilim icâzetnâmesi (*) okunduğundan sonra, Pazar günü mektûbunuz perverdenin eline geçti. Gecikmesinin sebebi, kimden ve neden olduğunu anlamadı. Bakarak okuyunca, ondan manevî huzur için çektiğiniz hasret, aşk kokusu duydu. Hattâ perverdede öyle te’sir eyledi ki, gözlerinden yaş akmasına yakın bir durum oldu. Manevî himmetlerinden, perverdenin kalbine esenlik nâzil olmak için, yüce cenâb, en kudsî olan iki zatın (Üstad-ı A’zam ile Şeyh Fethullah’ın (Kuddise sirruhüm) ruhlarına yalvarıp onlardan istimdad eyledi. Bunula beraber, size hâsıl olan hasret ve sıkıntınıza karşı, Allah’a hamd ve şükr etti. Çünkü ondan uzaklık, ayrılık kokusu duyulan manevî hâlet, ondan manevî yakınlık, visal kokusu duyulan manevî makamdan daha üstündür. Mürid, zamanı gafletle geçtiğini anlayıp da, pişman olması, velevki hasret çekip niyaz etmekle de olsa, gaflet zamanında ondan mahrum kaldığı, manevî faydayı ilerde tedarik etmesi, hakkındaki anlayışı, perverdenin nezdinde, mürid için, onda, cezbe, muhabbet ve kalb huzuru olması zan ettiği, zamandan daha sevgilidir.

Gördüğünüz her iki rüyanın tabirleri ise, satadın ( Kaddesallahü esrarehüm) son derece size iltifat eyledikelerine delalet ederler. Çünkü o rüyalar, ya ibadete, çalışmanızın uyramasına, veya sana tavsiye edilen virdlerin muhafazasına ve yapmadığın bu çeşit amellerin tedarikine çalışmanıza işaret olup, ikisi de onların sana karşı olan son derecede iltifatlarındandır. Öyle ise, bu iltifatlarının muktezasına göre, hareket edip, Allah’a ( Celle ve ala) şükretmek, ibadete ziyadesiyle çalışmak, dünya aldatıcı, hiylekar olduğundan, ondan yüz çevirmek vacibdir.

Mektubunuzun geldiği günden bir gün önce, meclistekiler arasında, sahabeden ( Radıyallahü anhüm) bahs geçince, bazı kardeşler tarafından “ onlar dünyanın faydasız ve onda huzur ve esenlik olmadığını kat’i olarak bilmişlerdi. Hatta onda vaki olan elem verici hadiseler olduğunu bilip de ondan yüz çevirerek, geçinecekleri kadardan başka bir şeyle meşgul olmalıdır. Dolaysıyla külliyetleriyle ahirete ve Mevla Bari tealaya ( Celle ve ala) çalışarak, dünyada başlarına gelen sıkıntı ve musibetlere ehmmiyet vermediler” denildi. Bu sözlerin te’siri, bu mektub yazıldığı vakte kadar da perverdenin aklında kaldı. Buna size te’sir etmek ümidiyle mektuba derc etti. Çünkü bazı mürşidler, “ Herhangi bir kşey’e çalışmanın gücü, o şey’in faydasının bilinmesine göredir.” demişlerdir.
Üçüncü rüyanız, yine sadatın ( Allah bizi sırlarıylan kutlasın) sana iltifat eylediklerine delalet eder. Çünkü onlar, senden üzüntü fakirlik, güçsüzlük hali görünce, senin için güler yüz izhar ettiler. Bu günlerde hayalinizi, bu alemin, Allah ( Celle ve ala) ile ilişkisi olduğu, yani Allah’ın kudretiyle olduğu üzere, toplayınız! Yani hatıra gelen şey batıl da olsa, Allah’ın onu izhar ettiğini biliniz. Zira batıl şey de, Hak tealanın fiilinden peyda olan şeylerin bazısı olduğu denilmiştir. Alemin Hak teala sebebiyle varlığının manası, zat’ı Bari teala ile alem, güneş ile ışığı gibi birbirlerinden ayrılmayan iki şeyler oldukları bilinmelidir.
Bayramlaşmaya gitmeniz, Şeyh-i Ekberimizin ( Kuddise sirruh) adet ve adabına uyup gitmek niyetiyle geçen seneler gibi olsun.
Size ve yanınızdakilere, tabilere, Muhammed Mustafa’nın ( Sallallahü aleyhi ve sellem) şeriatına tabi olanlara, selam olsun! O şeriatın sahibine, aline de salavatın efdali ve en kamili olsun.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Mektubat-ı Ahmed-el Haznevi k.s. 48. Mektup
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Mektubat-ı Mevlana Halid Zülcenaheyn 52. Mektup
» Mektubat-ı Mevlana Halid Zülcenaheyn 4. Mektup (Rabıta Hakkında)
» Mektubat-ı Mevlana Halid Zülcenaheyn 5. Mektup (Tarikatın Edepleri Hakkında)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
buharalıbilvanisli.com :: İslam Ahlakı ve Tasavvuf :: Nakşibendi :: Mektubat-ı Rabbani :: Mektubat-ı Hazret :: Minah :: İşaretler :: Gavs Abdulhakim (k.s.a) Sohbetler :: Diğer Tasavvufi Eserler-
Buraya geçin: