buharalıbilvanisli.com
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

buharalıbilvanisli.com

Sofilerin Buluşma Noktası Buhara
 
AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  
buharalıbilvanisli.com Son Konular
KonuYazanGönderme Tarihi
Salı Şub. 08, 2011 11:13 am
Cuma Ocak 28, 2011 9:56 am
Salı Ocak 11, 2011 10:43 pm
Salı Ocak 11, 2011 10:41 pm
Çarş. Ocak 05, 2011 8:01 am
Çarş. Ocak 05, 2011 7:57 am
Çarş. Ocak 05, 2011 7:40 am
Salı Ocak 04, 2011 6:58 pm
Salı Ocak 04, 2011 6:32 pm
Salı Ocak 04, 2011 6:32 pm
Salı Ocak 04, 2011 9:37 am
Ptsi Ocak 03, 2011 7:15 pm
Ptsi Ocak 03, 2011 7:02 pm
Ptsi Ocak 03, 2011 6:55 pm
Ptsi Ocak 03, 2011 6:43 pm
Ptsi Ocak 03, 2011 6:27 pm
Perş. Ara. 30, 2010 10:23 am
Perş. Ara. 30, 2010 8:27 am
Paz Ara. 26, 2010 2:53 pm
Paz Ara. 26, 2010 2:43 pm
Cuma Ara. 24, 2010 8:11 pm
Cuma Ara. 24, 2010 1:34 pm
Cuma Ara. 24, 2010 8:50 am
Perş. Ara. 23, 2010 1:19 pm
Perş. Ara. 23, 2010 8:12 am
Similar topics

 

 SALÂT-İ HAVF BAHSİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
gespenst

gespenst


Mesaj Sayısı : 588
Kayıt tarihi : 24/06/10
Nerden : ANKARA

SALÂT-İ HAVF BAHSİ  Empty
MesajKonu: SALÂT-İ HAVF BAHSİ    SALÂT-İ HAVF BAHSİ  Icon_minitimePaz Haz. 27, 2010 11:15 am

SALÂT-İ HAVF BAHSİ

Fasilda Toplam 3 Hadisi Şerif

Konu Cephede Namaz;korku Namazı (2)

Baslik Salât-i Havfin Süret-i Edâsı Hakkında Abdullâh İbn-i Ömer Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis Şöyle demiştir: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem ile birlikte Necid tarafına müteveccihen gazâya gitmiştim. Düşmanın hizâsına geldik. Onlara karşı saflarımızı düzdük. (Namaz vakti gelince) Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem Efendimiz bize, kıldırmak üzere namaza durdu. Bir kısım (Ashâb) da onunla berâber (namaza) durdular diğer kısım (ise) yönünü düşmana çevirdi. Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem kendisiyle birlikte olanlarla berâber rükûa vardı ve iki (def`a) secde etti derken (berâber namaz kılanlar henüz) kılmamış olan tâifenin yerlerine gittiler. Ötekilr de gelip Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in arkasında durdular. Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem onlarla berâber (de) rükûa varıp iki secde etti. Sonra selâm verdi. (Ondan sonra) o iki tâifenin her biri (nöbetleşe namaza) durup kendi hesaplarına birer kere rükûa varıp ikişer secde ettiler.

Hadis No 510
________________________________________
Konu Cephede Namaz;korku Namazı (2)

Baslik Korku Çok Olursa Hayvan Üstünde Yâhud Yaya Olarak Kılınması
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis Başka bir rivâyette, Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`den naklen: "Düşman daha çok (olup da korku daha ziyâde) olursa yaya ve süvâri olarak (ayakta ve hayvan üstünde) namaz kılsınlar" demiştir.

Hadis No 511
________________________________________
Konu Benî Kureyza Gazâsı (4)

Baslik Abdullâh İbn-i Ömer`in Benî Kureyza Seferi Hakkındaki Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis Şöyle demiştir: Ahzab`dan dönünce Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem: "Hiçbir kimse (niz) ikindiyi Benû Kureyza`ya varmadıkça kılmasın" buyurdu. (Oraya gidenlerin) bâzıları yolda iken İkindi vakti girdi. (vakit çıkmaya yaklaşınca içlerinden) bâzıları: "Oraya varmadıkça (namazı) kılmayız", (diğer) bâzıları (da): "Hayır, biz kılarız. Bizden taleb olunan bu (dediğiniz) değildir" dediler. Sonra bu (işi) Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`e arzettiler. İçlerinden hiçbirine darılmadı.

Hadis No 512
İYDEYN BAHSİ

Fasilda Toplam 12 Hadisi Şerif

Konu Bayram;kahramanlık Oyunları (spor)
Baslik Bayramlarda Meserret Izhârı Şeâir-i Dinden Olduğuna Dâir Hazret-i Âişe Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Şöyle demiştir: (Bir def`a Minâ günlerinde yâni Kurban bayramının ilk üç günlerinden birinde) Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem yanıma girdi. Karşımda "Buâs" ezgilerini (def çalarak) okuyan iki kız vardı. Yatağına uzanıp (mubârek) yüzünü çevirdi. (Derken) Ebû Bekir radiya`llâhu anh girdi. "(Bu ne hâl?) Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in yanında şeytan mizmarı mı?" diyerek beni azarlardı. (Bunun üzerine) Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem ona dönüp: "Onlara ilişme" buyurdu. (Babamın zihni başka bir şeyle) meşgûl olunca kızlara işâret ettim (onlar da) çıktılar. Yine bir bayram günü idi ki (o gün) siyâhîler kalkan mızrak (oyunu) oynuyorlardı. (Bilmem) ya ben, Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`den (bakmağa) izin istedim (de muvâfakat buyurdu), yâhud (kendiliğinden): "Bakmak istiyor musun?" di(ye sor)du. "Evet" dedim. (Bunun üzerine) beni arkasında yanağım yanağına (değecek) vechile ayak üstü durdurup (Habeşîlere): "Haydin (devâm edin) Erfide oğulları" buyurdu. Nihâyet (seyretmekten) usandığımda: "Artık yeter mi?" diye sordu "Evet" dedim "(Öyle ise) git!" buyurdu.

Hadis No 513
________________________________________
Konu Ramazan Bayramında Tatlı Yemek
Baslik Musallâya Çıkmazdan Evvel Tatlı Yemek Sünnet Olduğuna Dâir Enes Hadîsi
Ravi Enes B. Mâlik (245)

Hadis Şöyle demiştir: Salla`llâhu aleyhi ve sellem (iyd-i) fıtır günü bir kaç (dâne) hurma yemeden (bayram) namaz (ın)a çıkmazdı. Yine (Enes radiya`llâhu anh`den) diğer rivâyette bunları tek (adedli) olarak yerdi, diyor.

Hadis No 514
________________________________________
Konu Bayram Namazı Hutbesi;kurban
Baslik İbtidâ Bayram Namazı Kılmak, Sonra Kurban Kesmek, Sünnet Olduğuna Dâir Berâ` İbn-i Âzib Hadîsi
Ravi Berâ` B. Âzib (31)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem RS`den (Kurban bayramı) hutbe (sini) söylerken işittim: "Bu günümüzde bizim için ilk yapılacak şey, namaz kılmaktır. Ondan sonra (evlerimize) dönüp kurban kesmek olacaktır. Her kim (böyle) yaparsa sünnetimize muvâfık iş görmüş olur."

Hadis No 515
________________________________________
Konu Kurban Kesme Vakti
Baslik Berâ` Radiya`llâhu Anh`in Bayram Namazından Evvel Kesilen Hayvanın Kurban Olmayacağına Dâir Hadîsi
Ravi Berâ` B. Âzib (31)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem RS Kurban bayramı günü bize hutbe îrâd buyurup: "Her kim bizim (bu) namazımızı kılıp (ondan sonra) keseceğimiz kurbanı keserse kurban (sünnetin)`e muvâfık iş yapmış olur. Her kim de namazdan evvel kurbanını keserse, namazdan evvel (kesilmiş olup kurban olmıya gayr-ı sâlih) olmuş olur ve onun kurban`dan ecri olmaz" buyurdu. Bunun üzerine Berâ` (İbn-i Âzib`in) dayısı Ebû Bürde İbn-i Niyâr (ayağa kalkıp) dedi ki: Yâ Resûla`llâh, ben davarımı namazdan evvel kurban etmiş bulundum. Bu günün yeme içme günü olduğunu bildim de davarımın evimde boğazlanan ilk davar olmasını arzu ettim. (Bu maksatla) davarımı boğazlayıp namaza gelmeden evvel sabah taâmımı ettim. (Resûlullâh RS:) "Senin (bu) davarın (kurban davarı değil) yalnız (yenecek) et davarıdır" buyurdu. Bunun üzerine (Ebû Bürde): "(Öyle ise) yâ Resûla`llâh, bizim henüz yaşına basmamış dişi bir çepişimiz vardır ki, bence iki davardan daha iyidir (onu kesecek olursam) benim için bu (kadarı) yeter mi?" diye sorunca (RS): "Evet, (lâkin) senden sonra hiçbir kimse için yetmiyecektir" buyurdu.

Hadis No 516
________________________________________
Konu Bayram Namazı Hutbesi (2)

Baslik Ebû Said-i Hudrî`nin Bayramda Hutbenin Namazdan Sonra Okunacağına Dâir Rivâyeti
Ravi Ebû Saîd-i Hudrî (71)

Hadis Şöyle demiştir: Resûlullâh RS (iyd-i) fıtır ile (iyd-i) adhâ günlerinde musallâya çıkardı. İlk başladığı şey namaz olurdu. Sonra (namazdan) çıkıp cemâat (oldukları hey`ette) saflarında otururken ayakta onlara dönüp kendilerine va`z buyurur, vesâyâda bulunur ve (ne emredecek ise) emrederdi. (Hattâ o esnâda) kimleri (gazâ için bir tarafa) gönderecek olur ise gönderir, yâhud (başka) bir şeyin yapılmasını emredecek olursa eder ve (ondan) sonra (musallâdan) avdet buyururdu. Ebû Saîd (-i Hudrî radiya`llâhu anh) der ki, nâs (sünnete muvâfık olarak) hep böyle yapıp (yâni namazı hutbeye takdîm edip) dururlarken ya bir (iyd-i) ahdâ, ya bir (iyd-i) fıtır gününde Mervân ile birlikte (musallâya) çıktım, o zaman Mervân Medîne emîri idi. Musallâya vardığımızda bir de baktım ki (orada) Kesîr İbni`s-Salt`ın binâ ettirdiği bir minber var. Mervân, namazı kıldırmadan minbere çıkmaya davranmaz mı? (Mâni` olmak için) elbîsesinden yakaladım. Çekiştik. (Nihâhet) o (benden kurtulup) minbere çıktı ve namazdan evvel hutbeyi îrâd etti. Ona: "Vallâhi siz (Sünnet-i Resûlü) tağyir etmiş oldunuz" dedim. "Yâ Ebâ Saîd, senin o bildiğin şey (artık) gitti, (hükmü kalmadı)" dedi. Ben de "Benim bildiğim şey (dediğine göre) bilmediğim şeyden vallâhi daha hayırlıdır" dedim. Bunun üzerine "Namazdan sonra nâs (bizi dinlemek üzere) karşımıza oturmıyacakları için (hutbeyi) ben namazdan evvele aldım" cevâbını verdi.

Hadis No 517
________________________________________
Konu Bayram Namazı
Baslik Bayram Namazı Ezansız Ve Kâmetsiz Kılındığı Hakkında İbn-i Abbâs Ve Câbir Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Abbâs (160)

Hadis Şöyle demişlerdir: (Ahd-i Celîl-i Nebevî`de) ne (iyd-i) fıtır gününde, ne de (iyd-i) adhâ gününde (bayram namazı için) ezân okunmazdı.

Hadis No 518
________________________________________
Konu Bayram Namazı Hutbesi (2)

Baslik Bayramda Namaz, Hutbeden Evvel Olduğu Hakkında İbn-i Abbâs Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Abbâs (160)

Hadis Şöyle demiştir: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem ile, Ebû Bekr, Ömer ve Osmân (radiya`llâhu anhüm) ile birlikte namazında bulundum. Hepsi (de) namazı hutbeden evvel kılarlardı.

Hadis No 519
________________________________________
Konu -
Baslik Zilhicce`nin On Gününün Faziletine Dâir İbn-i Abbâs Rivâyeti
Ravi Abdullâh B. Abbâs (160)

Hadis Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`in: "Başka günlerin hiç birinde (içinde bulunduğumuz) şu on gündeki amellerden daha efdal hiçbir amel yoktur" buyurduğunu ve: "Cihad da mı (daha efdal değil?)" denmesine karşı: "(Evet,) cihad da, meğer ki bir kimse nefsini (Allah yolunda) muhâtaraya atıp (kendisine âid ne mal, ne nefis) hiçbir şeyi geri getiremez olursa, (işte onun ameli bunlardan da efdaldir)" cevâbını verdiğini (sened-i muttasıl ile) rivâyet etmiştir.

Hadis No 520
________________________________________
Konu Telbiye (6)

Baslik Telbiyenin Keyfiyyetine Dâir Enes İbn-i Mâlik Hadîsi
Ravi Enes B. Mâlik (245)

Hadis (Müşârün-ileyhden): "Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem ile berâber iken nasıl yapardınız?" (diye) telbiye (nin keyfiyyetin) den suâl olundukta şöyle demiştir: İstiyen lebbeyk derdi ki, inkâra uğramazdı; istiyen de tekbîr alırdı da (yine) inkâra uğramazdı. (Yâni hiçbir kimse kendisine niçin telbiye ediyorsun, yâhud niçin tekbîr alıyorsun? demezdi).

Hadis No 521
________________________________________
Konu Kurban
Baslik Nahr-i Şer`î Ve Zebh-i Şer`î
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem (kurban edilecek hayvanı) musallâda nahir veya zebih buyurduğu (sened-i muttasıl ile) rivâyet olunmuştur.

Hadis No 522
________________________________________
Konu Bayram Namazına Gidiş
Baslik Bayram Namazına Gitme Ve Gelmenin Âdâbına Dâir Câbir Hadîsi
Ravi Câbir B. Abdullâh (84)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem bayram günü olunca (musallâya gitmek için) başka (oradan dönmek için de başka) yol ihtiyar buyururdu.

Hadis No 523
________________________________________
Konu -
Baslik Fevtedilen Bayram Namazının Hükmü
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Yine (Mescid-i Şerifte oyun oynayan) Habeşliler hakkında (Ümmü`l-mü`minîn) Âişe (radiya`llâhu anhâ) hadîsi ki evvelce (513 üncü olarak) geçmişti. Bu rivâyetde (ise) şu ziyâde vardır: "Âişe (radiya`llâhu anhâ) dedi ki: Habeşlileri Ömer koğmağa kalkdı da Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem (Ömer`e): "Bırak onları!" (ve Habeşlilere:) Keyfinize bakın benî Erfide! buyurdu" ziyâdesi vardır.

Hadis No 524
VİTİR BAHSİ

Fasilda Toplam 8 Hadisi Şerif

Konu Gece Namazı (teheccüt);teheccüd (Cool

Baslik Vitir Namazının Vakti Ve Sûret-i Edâsı Hakkında İbn-i Ömer Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis Şöyle demiştir: Biri Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`den gece (kılınan nâfile) namaz(ının kaç rek`at kılınacağı)nı sordu. Buyurdu ki: Gece (nin nâfile) namazı ikişer ikişerdir. Her hanginiz sabah vaktin(in girdiğin) den şübhe ettiği zaman bir tek rek`at kılar ki (bu tek rek`at evvelce) kılmış olduklarını tekleştirir.

Hadis No 525
________________________________________
Konu Gece Namazı (teheccüt);teheccüd (Cool

Baslik Resûl-i Ekrem`in Salât-i Leyline Dâir Hazret-i Âişe Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis (Urve İbn-i Zübeyr) şöyle rivâyet etmiştir: (Ümmü`l-mü`minîn) bana haber verdi ki Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem on bir rek`at kılardı. Namazı -ki (Ümmü`l-mü`minîn`in) murâdı gece namazı idi- işte bu idi. O (namazın içi)nde (öyle) secdeleri var idi ki (hiç) başını kaldırmadan her birinizin elli âyet okuyacağı kadar dururdu ve (sonunda) sabah namazından evvel iki rek`at kıldıktan sonra (mübârek) sağ yanı üzerine yatardı. Tâ müezzin (sabah namazının vaktini haber vermek için) gelinceye kadar (o hâl üzere kalırdı).

Hadis No 526
________________________________________
Konu Vitir Namazı (2)

Baslik Vitir Hakkında Hazret-i Âişe`nin Diğer Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Şöyle demiştir: Gecenin her vaktinde Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem vitir kılmışdır. (Son vakitlerindeki) vitri ise (gecike gecike) seher vaktine müntehî olmuştu.

Hadis No 527
________________________________________
Konu Devamlı İbâdet;vitir Namazı
Baslik Vitire Dâir İbn-i Ömer Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`in: "Öyle yapınız ki, geceleyin namazınızın sonu vitir olsun" buyurduğunu rivâyet etmiştir.

Hadis No 528
________________________________________
Konu Binit Üzerinde Namaz;vitir Namazı
Baslik Hazret-i Resûl`ün Deve Üzerinde Vitir Kıldıklarına Dâir İbn-i Ömer Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis "Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem, deve üzerinde vitir kılardı" dediği rivâyet olunmuştur.

Hadis No 529
________________________________________
Konu Kunut Duâsı (3)

Baslik Râkiben Kılınan Namazın Hükmü;kunut Duâları
Ravi Enes B. Mâlik (245)

Hadis (Sened-i muttasıl ile) rivâyet olunmuşdur ki, "Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem sabah (namazında) kunut duâsını okudu mu?" diye soruldu. O da: "Evet" dedi. (Bunun üzerine kendisine:) "Rükû`dan evvel mi kunut buyurdu?" diye soruldu. (O da:) Az müddet sürmek üzere "Rükû`dan sonra" cevâbını verdi.

Hadis No 530
________________________________________
Konu Kunut Duâsı (3)

Baslik Kunutun Vakti Ve Mahalline Dâir Enes İbn-i Mâlik Hadîsi;kunut Duâları
Ravi Enes B. Mâlik (245)

Hadis Yine (sened-i muttasıl ile) rivâyet olunmuştur ki, ravi`ye kunut hakkında sual îrâd edildi. (Enes radiya`llâhu anh:) "Vaktiyle kunut vardı" cevâbını verdi. (Tekrar) soruldu ki: (Kunut) rükû`dan evvel mi idi, (yoksa) sonra mıydı?" (Enes radiya`llâhu anh:) "Evvel idi" cevâbını verdi. (Bunun üzerine kendisine) "(Ya) filân bana haber verdi ki, sen rükû`dan sonra idi demişsin, buna ne dersin?" diye suâl olundu. (Bunun üzerine:) "Yanlışı var, Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem rükû`dan sonra yalnız bir ay kunut buyurdu. Takrîben yetmiş kişiye varan ve kendilerine kurrâ` nâmı verilen birtakım kimseleri müşrikînden bir kavmin nezdine göndermişlerdi ki (o kurrâ` adeden) ötekilerin dûnunda (oldukları için onların eliyle helâk olmuş) idiler. O müşrikler ile Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem beyninde (mün`akid) bir ahid de vardı. Zannediyorum (ki kunut bundan dolayı idi) Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem bir ay o müşrikler aleyhine duâ buyurarak kunut etti.

Hadis No 531
________________________________________
Konu Kunut Duâsı (3)

Baslik Kunut Duâları;mağribde Ve Fecirde Kunuta Dâir Enes İbn-i Mâlik Hadîsı
Ravi Enes B. Mâlik (245)

Hadis Yine (Sened-i muttasıl ile), kunutun (vaktiyle) akşam ile sabah (namazların) da olduğu rivâyet olunmuştur.

Hadis No 532
İSTİSKÂ BAHSİ

Fasilda Toplam 14 Hadisi Şerif

Konu Yağmur Duâsı (5)

Baslik İstiskânın Meşrûiyyeti;istiskânın Âdâbı;istiskânın Hutbesi
Ravi Abdullah İbn-i Zeyd (5)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem istiskâ etmek üzere (musallâya) çıkdı ve (mübârek) ridâsını tahvîl etdi. Yine Abdullâh İbn-i Zeyd radiya`llâhu anh`den olan (diğer) bir rivâyetde: "İki rek`at (namaz) da kıldırdı" denilmiştir.

Hadis No 533
________________________________________
Konu Hz. Peygamber`in Müşriklere Bedduâsı (2)

Baslik İstiskâda İslâm Lehine, Küffâr Aleyhine Duâ-i Nebevî`ye Dâir Rivâyet
Ravi Ebû Hüreyre (395)

Hadis Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`in müstad`afîn-i ehl-i îmân lehine ve Mudar (küffârı) aleyhine duâ-yı Nebevîlerine dâir mervî olan hadîs (ki evvelce 449 uncu olarak) geçmişti. (Buradaki) rivâyetin sonunda (Ebû Hüreyre radiya`llâhu anh) Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`in: "Gıfâr`a Allah mağfiret etsin, Eslem ile de barışık gitsin" (diye duâ) buyurduğunu da (ziyâde olarak) söylemiştir.

Hadis No 534
________________________________________
Konu Hz. Peygamber`in Müşriklere Bedduâsı (2)

Baslik Bu Husüsda İbn-i Mes`ûd Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Mes`ûd (72)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem (Hicretden evvel) nasda (yâni Kureyş`de İslâm`a karşı) aleyhdarlık (olduğunu) görünce: "İlâhî, (bunlara) Yûsuf (Aleyhi`s-selâm)ın yedi (kıtlık) seneleri gibi yedi (yıl) musallat et" diye duâ buyurdu. Öyle bir kaht (belâsına) uğradılar ki, her şeyi (kökünden) aldı (kuru toprakdan başka bir şey bırakmadı.) O derecede ki, (her çeşit hayvan) derisi, ölü hayvan (etleri), hem de kokmuşlarını ye(meğe başla)dılar. Onlardan biri gök yüzüne bakınca (ziyâde) açlıkdan (gözleri ortalığı) duman (kaplamış gibi) görürdü. Ebû Süfyân (radiya`llâhu anh) Resûl-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`in nezdine geldi de. "Yâ Muhammed, sen Allâh`a tâatı ve sıla-i rahmi emredip duruyorsun. Kavmin ise helâk oldu (gitdi) artık onlar için (bir) duâ et" dedi. Allah Azze ve Celle Hazretleri ... buyurdu. Batşe (-i kübrâ) Bedir günü (olanı) dır demek ki Dühân da, Batşa da; Lizam da, Âyet-i Rûm da (zuhûr etmiş ve) geçmiş.

Hadis No 535
________________________________________
Konu Yağmur Duâsı (5)

Baslik Ebû Tâlib`in Hazret-i Resûl İle İstiskâ Buyurmaları Hakkında Rivâyet
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`in (Medîne`de minbere çıkıp) istiskâ buyurduğunu ve daha inmesine mahal kalmadan bütün olukların gürül gürül aktığını görünce mübârek vech-i şerîflerine baka baka şâirin: ... sözünü -ki, (râvî, Abdullâh İbn-i Dînâr-ı Adevî`nin dediği üzere) Ebû Tâlib`in kelâmıdır- nice def`alar yâdetmişimdir.

Hadis No 536
________________________________________
Konu -
Baslik Hazret-i Ömer`in Abbâs İbn-i Abdi`l-muttalib İle Tevessül Ederek İstiskâsı
Ravi Enes B. Mâlik (245)

Hadis Şöyle demiştir: Halk kıtlığa dûçâr olduklarında, Ömer İbn-i Hattâb radiya`llâhu anh (Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`in amm-i mükerremi) Abbâs İbn-i Abdi`l-Muttalib radiya`llâhu anh ile (tevessül ederek) istiskâ eder ve: "İlâhî, bizler (eyyâm-ı hayâtında) Peygamberimiz salla`llâhu aleyhi ve sellem ile tevessül ederek Sen`den niyazda bulunurduk da bize yağmur (lar) ihsân edersin. (Şimdi de) Peygamberimiz`in amm (-i muhterem) i ile tevessül ederek Sen`den niyâz ediyoruz bize (yine) yağmur ihsân et" diye duâ eylerdi. (Râvî Enes radiya`llâhu anh) der ki: (Bu duâyı edince) iskâ olunurlardı.

Hadis No 537
________________________________________
Konu Yağmur Duâsı (5)

Baslik Enes İbn-i Mâlik`in Rivâyeti (2)

Ravi Enes B. Mâlik (245)

Hadis Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem ayakta hutbe îrâd buyururken Mescid(-i Şerîf)`e girip zât-ı Akdes-i Risâlet-Penâhîlerinden yağmur duâsı niyâzında bulunan kimseye dâir hadîs ki, (Buhârî`de) çok tekerrür etmiştir. Bu (radaki) rivâyetde ise [505 inci hadîsin ilk kısmında olduğu gibi duâ-yı Nebevî`yi müteâkıben hemen kuvvetli bir yağmurun başladığını söyledikten sonra Enes radiya`llâhu anh] şöyle demişdir: Altı gün artık güneş (yüzü) göremez olduk. Sonra öbür cum`a günü (yine) Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem ayakta hutbe îrâd buyururken (yine) o kapıdan biri girip ve (muvâcehe-i Nübüvvet-Penâhî`de) ayakta durup: "Yâ Resûla`llâh, hayvanlar helâk oldu, yollar da kapandı. Allâhu Teâlâ`ya, duâ buyur da artık bu yağmurları dindirsin" dedi. (Enes radiya`llâhu anh der ki:) Bunun üzerine Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem mübârek ellerini kaldırdı ve: "İlâhî, etrâfımıza (yağsın,) üzerimize değil. İlâhî, bayırlara, dağlara, (büklere), tepelere, dere içlerine ve otlaklara yağdır" diye duâ buyurdu. Bunun üzerine (hemen) yağmur kesildi. Ve (namazdan) çıktığımızda güneşte yürüdük. [Hadîsi, Enes radiya`llâhu anh`den rivâyet eden Şerîk İbn-i Abdillâh dedi ki: İkinci hafta gelen adam, evvelki hafta gelen adam mıydı? diye Enes`den sordum. Bilmiyorum dedi].

Hadis No 538
________________________________________
Konu Yağmur Duâsında Elleri Kaldırmak (2)

Baslik Enes İbn-i Mâlik`in Rivâyeti (2)

Ravi Enes B. Mâlik (245)

Hadis Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in (istiskâda) mübârek ellerini kaldırıp (üç kerre): ... diye duâ buyurduğu (sened-i sahîh ile) rivâyet olunmuştur.

Hadis No 539
________________________________________
Konu Yağmur Duâsı (5)

Baslik Hazret-i Resûl`ün İstiskâda Tahvîl-i Ridâ Buyurduğuna Dâir Abdullâh İbn-i Zeyd Hadîsi
Ravi Abdullah İbn-i Zeyd (5)

Hadis Ravi`nin (ebvâb-ı) istiskâdaki hadîsi ki, 533 üncü olarak geçmişti. Bu rivâyette ise: "(Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem mev`ızadan fâriğ olup duâya başlarken sağ tarafına dönüp mübârek) arkasını nâsa çevirdi ve kıbleye karşı durarak duâ buyurdu. Sonra ridâ-yı şerîfini tahvil buyurarak bize iki rek`at (namaz) kıldırdı (ki bu iki rek`atte) cehren okudu" demiştir.

Hadis No 540
________________________________________
Konu Yağmur Duâsında Elleri Kaldırmak (2)

Baslik Enes İbn-i Mâlik Rivâyeti
Ravi Enes B. Mâlik (245)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem hiçbir duâsında (mübârek) ellerini yukarıya kaldırmazdı, meğer ki istiskâ (duâsında) ola. (Bunda mübârek ellerini) koltuklarının beyazı görününceye kadar kaldırdı.

Hadis No 541
________________________________________
Konu Yağmur Duâsı;yağmur Yağarken Duâ Etmek
Baslik Yağmur Esnâsındaki Duâ-i Nebevî
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Şöyle demiştir: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem yağmurlar (ın yağdığın)ı görünce: ... di(ye duâ ede)rdi.

Hadis No 542
________________________________________
Konu Hz. Peygamber`in Ümmetine Şefkati
Baslik Şiddetli Rüzgârdan Teessür-i Nebevî
Ravi Enes B. Mâlik (245)

Hadis Şöyle demiştir: (Her ne zaman) şiddetli bir rüzgâr esse ondan dolayı Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`in (mübârek) yüzünde (nâhoşluk eseri derhal) belli olurdu.

Hadis No 543
________________________________________
Konu Rüzgâr
Baslik İbn-i Abbâs`ın Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis

Hadis No 544
________________________________________
Konu -
Baslik İbn-i Ömer`in Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis (Sened-i sahîh-i muttasıl ile) rivâyet olunduğuna göre (bir def`a) Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem: "İlâhî Şamımızda, Yemenimizde bize bereket ihsân et" diye duâ buyurdu. Bâzı kimseler: "Necdimizde de" (diye) niyazda bulundular, (Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem tekrar:) "ilâhî Şamımızda, Yemenimizde bize bereket ihsân et" buyurdu. Onlar (yine:) "Necdimizde de" deyince: "Zelzeleler, fitneler işte oradadır. Şeytanın karni (yâni hizb ve ümmeti) de orada çıkacaktır" buyurdu.

Hadis No 545
________________________________________
Konu Gaybı Ancak Allah Bilir
Baslik İbn-i Ömer`in «mefâtîh-i Gayb = Mugayyebât-ı Hams» Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis Şöyle demiştir: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem buyurdu ki: Gayb`ın anahtarları beş (dâne) dir ki, onları Allâhu Teâlâ`dan başkası bilemez. Yarın ne olacağını (Allah`dan başka) hiçbir kimse bilemez. (Ana) rahimleri(n)de ne(ler) bulunduğunu (Allah`dan başka) hiçbir kimse bilemez. Hiçbir nefs yarın (hayr ü şer) ne kazanacağnı bilemez. (Kezâ) hiçbir nefs hangi tarzda öleceğini bilemez. (Allah`tan başka) hiç bir kimse de yağmurun ne zaman geleceğini bilemez.

Hadis No 546
KÜSÛF BAHSİ

Fasilda Toplam 8 Hadisi Şerif

Konu Güneş Tutulması Ve Namazı;güneş Ve Ay Allâh`ın Âyetleridir (2)

Baslik Ahd-i Nebevî`de Gün Tutulması Ve Hazret-i Resûl`ün Küsûf Namazı Hakkında Ebû Bekre Hadîsi
Ravi Ebû Bekre Nufey` B. Hâris (18)

Hadis Şöyle demiştir: (Bir def`a) Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in yanında idik. (Derken) güneş tutuldu. Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem (acele ile ve) ridâ-yı şerîfini ardından sürükleye sürükleye (kalkıp yürüdü) ve (Mescid-i Saâdet`e) girdi. Biz de girdik. Güneş zulmetten sıyrılıncaya kadar (orada) bize iki rek`at (namaz) kıldırdı. Sonra: "Güneş ile ay hiçbir kimsenin mevtinden dolayı münkesif olmaz. (Bunların böyle münkesif olduklarını) gördüğünüzde başınıza gelen bu hâl zâil oluncaya kadar (hemen) namaza durup duâya koyulunuz" buyurdu. Yine Ebû Bekre radiya`llâhu anh`den gelen bir rivâyete nazaran: "Lâkin Allâhu Teâlâ bu iki âyet ile kullarını tahvîf (etmeği murad) eder." buyurulmuştur. Küsûf hadîsi Buhârî`de çok tekerrür etmiştir. Nitekim Mugîre İbn-i Şu`be radiya`llâhu anh`den gelen bir rivâyette şöyle denilmiştir: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in zamânında (necl-i mükerremleri) İbrâhîm (salevâtu`llâhi ve teslîmâtühû aleyhi ve alâ ebîhi) vefât ettiği gün güneş tutuldu. Halk: "Güneş İbrâhim`in mevtinden dolayı tutuldu" dediler. Bunun üzerine salla`llâhu aleyhi ve sellem: "Güneş ile ay hiçbir kimsenin ne mevtinden, ne hayâtından dolayı tutulmazlar" (Bunu) görünce (hemen) namaza durup Allâh`a duâya koyulun" dedi.

Hadis No 547
________________________________________
Konu Güneş Tutulması Ve Namazı;güneş Ve Ay Allâh`ın Âyetleridir (2)

Baslik Hazret-i Resûl`ün Husûf Namazının Keyfiyyeti Ve Hıtâbet-i Nebeviyye Hakkında Hazret-i Âişe`nin Husûf Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in zamân (-ı saâdet-nişân) ında (bir def`a) güneş tutuldu idi. Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem halka namaz kıldırdı. (Şöyle ki) namaza durdu ve kıyâmı uzattı sonra rükû` buyurdu ve rükûu uzattı sonra (rükû`dan) kalktı ve ve kıyâmı (yine) uzattı ise de bu (ikinci) kıyâmı evvelki kıyamdan az (sürmüş) idi sonra (yine) rükûa varıp rükûu uzattı ise de bu (ikinci) rükûu evvelki rükûudan kısarak idi sonra secdeye varıp sücûdu uzattı sonra ikinci rek`atta da ilk rek`atta yaptığı gibi yaptı sonra güneş açılmış olduğu halde namazdan çıktı. (Ondan sonra hazır olan) nâsa karşı hutbe îrâd buyurdu. (Bu hutbede) Allâhu Teâlâ`ya hamd ü senâ ettikten sonra. "Şüphe etmeyiniz ki, şems ile kamer Allâh`ın âyetlerinden iki râyettir. (Bunlar) hiçbir kimsenin ne mevti, ne de hayâtı için münhasif olmazlar. Bunu (yâni bunlardan birinin inhisâfını) gördüğünüzde (hemen) Allâh`a duâya koyulun, tekbîr alın, namaz kılın, sadaka verin" buyurdu. Sonra da buyurdu ki: Ey ümmet-i Muhammed, Allâh`a kasem olsun ki kulunun veya câriyesinin zinâ edişinden dolayı Allâhu Teâlâ kadar kıskanç olan hiçbir kimse yoktu. Allâh`a kasem olsun ki, benim bildiğimi bilseniz az güler, çok ağlardınız.

Hadis No 548
________________________________________
Konu Güneş Tutulması Ve Namazı (3)

Baslik Ahd-i Nebevî`de Salât-i Küsûf İçin Mescid-i Saâdete Da`vet Vukûuna Dâir Abdullâh B. Amn`in Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Amr B. Âs (28)

Hadis Şöyle demiştir: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in ahd(-i saâdetler) inde gün tutulduğunda ... diye nidâ edildi.

Hadis No 549
________________________________________
Konu Kabir Azâbındar Allah`a Sığınmak
Baslik Hazret-i Âişe`nin Azâb-i Kabir Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Bir Yahûdi karısı tese`ül etmek üzere (nezdine) gelip ona: "Allah(u Teâlâ) seni kabir azâbından korusun (diyerek duâ etmiş) bunun üzerine Âişe (radiya`llâhu anhâ) Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`e: "İnsanlar kabirlerinde azâba giriftâr edilirler mi?" diye sormuş. Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem de: "Ondan (yâni kabir azâbından) Allâh`a sığınırım" buyurmuş. Ümmü`l-mü`minîn bundan sonra küsûf hadîsini zikredip sonunda da: "Sonra (Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem) kabir azâbından sığınmaya Ashâbına fermân buyurdu" demiştir.

Hadis No 550
________________________________________
Konu Cehennem Azâbı;cennet Nîmetleri;güneş Tutulması Ve Namazı;kadınlar;nankörlük
Baslik Küsuf Namazında Zât-i Risâlet`e Cennet`in Arz Olunduğuna Dâir İbn-i Abbâs Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Abbâs (160)

Hadis (da) küsûf bahsini uzun uzadıya zikrettiği rivâyet olunmuştur. (Müşârün-ileyh bu hadîste küsûf namazını ta`rîf ettikten) sonra şöyle demiştir: ...dediler ki: Yâ Resûlâ`llâh, (namaz içinde) durduğun yerden (görmediğimiz) bir şeye elinle uzandığını gördük sonra (yine namaz içinde irkilip geri geri geldiğini) gördük. Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem: "(Evet) ben cenneti gördüm ve bir (üzüm) salkımına elimle uzandım. Eğer o salkımı ben ele geçirebilseydim dünyâ bâkî kaldıkça ondan yerdiniz (de tükenmezdi). Âteş (-i cahîm) i de gördüm (lâkin) ömrümde bugün gördüğüm kadar çirkin, berbat hiçbir manzara görmemiştim. Cehennem`in ekser ahâlîsini de kadınlar olarak gördüm" buyurdu. "Yâ Resûla`llâ, ne sebeble (kadınlar buna müstahak oluyorlar?)" diye sordular. (Cevâben:) "Küfürleri sebebiyle" buyurdu. "Allâh`a îmân mı etmiyorlar?" (diye tekrar sordular). "Kocalarına karşı (küfrân-ı ni`met) ederler. İyiliğe karşı (küfrân-ı ni`met) ederler. (İçlerinden) birine dünyâ dünyâ oldukça iyilik etsen de sonra senden (marzîsine muhâlif ufacık) bir şey görse (hemen) senden hiçbir hayır görmedim ki der" buyurdu.

Hadis No 551
________________________________________
Konu Güneş Tutulması Ve Namazı;köle Âzad Etmek
Baslik Küsuf Sırasında Vücûh-i Birre Müdâvemete Dâir Esmâ Bint-i Ebî Bekr Hadîsi
Ravi Esmâ` B. Ebî Bekr (13)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem küsûf-ı şems dolayısiyle (rakabe) âzâd etmeği ferman buyurdu.

Hadis No 552
________________________________________
Konu Allâh`a Sığınmak;güneş Tutulması Ve Namazı;güneş Ve Ay Allâh`ın Âyetleridir
Baslik Ebû Mûse`l-eş`arî`nin Husûf Hadîsi
Ravi Ebû Mûsâ El-eş`arî (55)

Hadis Şöyle demiştir: (Asr-ı celîl-i Nebevî`de) güneş tutuldu. Bunun üzerine Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem (bu hâdise) saat (yâni kıyâmet alâmeti) olmasın korkusiyle belinleye belinleye (yerinden) kalkıp Mescid(-i Şerîf) e geldi. O zamâna kadar (başka hiçbir namazda) ömrümde görmediğim uzun kıyam(lar) rükû` (lar) sücûd (lar) la namaz kıldırdı ve (sonra umûma) buyurdu ki: Allâhu Teâlâ`nın irsâl ettiği bu âyetler hiçbir kimsenin ne ölmesinden, ne de hayâtından dolayıdır. Lâkin Allâhu Teâlâ bu âyetlerle kullarını tahvîf eder. Bu kabilden (korkunç) bir şey gördüğünüzde zikru`llâha, Allah`dan niyâza, Allâh`a karşı istiğfâra (koyulup) ilticâ ediniz.

Hadis No 553
________________________________________
Konu Güneş Tutulması Ve Namazı (3)

Baslik Husûf Namazında Cehredildiğine Dâir Hazret-i Âişe`nin Rivâyeti
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem salât-ı husûf`ta kırâetini cehren yaptı. Kırâetinden fâriğ olduğu vakit tekbîr alıp rükûa varırdı. Rükû`dan kalktığı vakit de ... buyurdu. Sonra salât-ı küsûf`ta tekrar kırâete başlardı (ki, iki Rek`at içinde dört rükû` ile dört secde (ederdi).

Hadis No 554
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
gespenst

gespenst


Mesaj Sayısı : 588
Kayıt tarihi : 24/06/10
Nerden : ANKARA

SALÂT-İ HAVF BAHSİ  Empty
MesajKonu: Geri: SALÂT-İ HAVF BAHSİ    SALÂT-İ HAVF BAHSİ  Icon_minitimePaz Haz. 27, 2010 11:15 am

SÜCÛD-I KUR`ÂN BAHSİ

Fasilda Toplam 5 Hadisi Şerif

Konu Secde Âyetleri (5)

Baslik «necm» Sûresindeki Secdeye Dâir Abdullâh İbn-i Mes`ûd Rivâyeti
Ravi Abdullâh B. Mes`ûd (72)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem Mekke`de (iken) ( ë aÛävá = Ve`n-Necm) sûresini okuyup bu (sûre-i şerîfe) nin sonunda secdeye vardı. Berâber olanlar da (mü`min ve müşrik) hep secdeye vardılar, yalnız bir ihtiyar (herif varmadı ki, o da) bir avuç çakıl veya toprak alıp alnına götürdü ve: "Bu kadarı bana yeter" dedi. İşte o kimseyi sonra (Bedir`de) kâfir olarak katlolunmuş gördüm.

Hadis No 555
________________________________________
Konu Secde Âyetleri (5)

Baslik «sâd» Sûresindeki Secdeye Dâir Abdullâh İbn-i Abbâs Rivâyeti
Ravi Abdullâh B. Abbâs (160)

Hadis (Şöyle rivâyet olunuyor). İbn-i Abbâs demiştir ki: "Sâd (secdesi), me`mûrun-bih secdelerden (ma`dûd) değildir. Halbuki ben, Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`i bu sûrede secde eder gördüm." (Yine) İbn-i Abbâs radiya`llâhu anhümâ`nın: "Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem (sûre-i) Necm`i (kırâet) ile secde buyurdu" (sûretindeki) hadîsi de yakında (555 inci olarak) İbn-i Mes`ûd rivâyetinden (gelen hadîste) geçti. İbn-i Abbâs buradaki rivâyetinde: "Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem ile berâber Müslümanlar da, müşrikler de, cin de, ins de secde etti." (cümlesini) ziyâde eylemiştir.

Hadis No 556
________________________________________
Konu Secde Âyetleri (5)

Baslik «necm» Sûresine Dâir Zeyd İbn-i Sâbit Rivâyeti
Ravi Zeyd B. Sâbit (7)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`in huzûrunda (bir def`a) Ve`n-Necm (sûresini) okudum da sûre(nin sonun) da secde buyurmadı.

Hadis No 557
________________________________________
Konu Secde Âyetleri (5)

Baslik İnşikak Suresi Bir Nolu Ayetinin Secdeye Dâir Ebû Hüreyre Rivâyeti
Ravi Ebû Hüreyre (395)

Hadis Rivâyet olunur ki, Ebû Hüreyre radiya`llâhu anh (bir namazda) ... (sûre-i şerîfesini) okuyup ondan dolayı secdeye varmış. Kendisine bu (secdenin sebebi) nedir? denilmiş. O da: "Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`i (bu sûrede) secde etmiş görmeye idim secde etmezdim" demiş.

Hadis No 558
________________________________________
Konu Secde Âyetleri (5)

Baslik Ahd-i Nebevî`de Kalabalıkda Secdenin Keyfiyyetine Dâir İbn-i Ömer Rivâyeti
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem (içinde) secde (âyeti) bulunan sûreyi bize okuyup secde buyururdu. Biz de (ona iktidâan) secde ederdik. O kadar (kalabalık ve sıkışık bir halde secde ederdik) ki bâzılarımız alnını koyacak yer bulamazdı.

Hadis No 559
TAKSÎR-İ SALÂT BAHSİ

Fasilda Toplam 15 Hadisi Şerif

Konu Seferî Namazı (6)

Baslik Fetih Sırasında Resûl-i Ekrem`in Mekke`de On Dokuz Gün İkâmet Ve Kasr-ı Salât Buyurduklarına Dâir İbn-i Abbâs`ın Rivâyeti
Ravi Abdullâh B. Abbâs (160)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem (Mekke`de) on dokuz gün (ve gece) kasr(-ı salât) buyurarak ikâmet buyurdu. Biz de sefer ettiğimizde on dokuz gün (kalırsak) salâtı kasır, daha ziyâde kalırsak (devirde) itmâm ederiz.

Hadis No 560
________________________________________
Konu Seferî Namazı (6)

Baslik Haccetü`l-vedâ`da On Gün Mekke`de İkâmet Ve Kasr-ı Salât Buyurulduğuna Dâir Enes İbn-i Mâlik Rivâyeti
Ravi Enes B. Mâlik (245)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem ile birlikte (hacc niyyetiyle) Medîne`den Mekke`ye çıktık. Medîne`ye döndüğümüz zamâna kadar (Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem bize akşam namazlarından başka namazları hep) ikişer rek`at kıldırdı. Enes radiya`llâhu anh`e: "Mekkede ikâmet ettiniz mi?" diye soruldu. "(Evet) on gün Mekke`de ikâmet ettik" dedi.

Hadis No 561
________________________________________
Konu Seferî Namazı (6)

Baslik Minâ`da Kasr-ı Salâta Dâir İbn-i Ömer`in Rivâyeti
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis Şöyle demiştir: Minâ`da Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem ile, Ebû Bekr ile, Ömer ile, emâretinin evvellerinden Osmân (radiya`llâhu anhüm) ile birlikte (hep) ikişer rek`at kıldım. Sonradan (Osmân radiya`llâhu anh) namazı (dörde) itmâm etti.

Hadis No 562
________________________________________
Konu Seferî Namazı (6)

Baslik Minâ`da Kasr-ı Salâta Dâir Hârise İbn-i Vehb`in Rivâyeti
Ravi Hârise İbn-i Vehb (3)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem Minâ`da en ziyâde emn (ve amân) içinde olduğu halde bize (namazı) iki rek`at olarak kıldırdı.

Hadis No 563
________________________________________
Konu -
Baslik Minâ`da Hazret-i Osmân`ın Dört Rek`at Kılınması Abdullâh İbn-i Mes`ûd`un Münker Addetmesi
Ravi Abdullâh B. Mes`ûd (72)

Hadis Ravi`ye "Osmân (radiya`llâhu anh) Minâ`da (farzı) dört rek`at kıldırdı" denildiği zaman: "Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in ardında Minâ`da iki rek`at kıldım. Ebû Bekr (i`s-Sıddîk) radiya`llâhu anh`in ardında Minâ`da iki rek`at kıldım. Ömer (İbn-i Hattâb) radiya`llâhu anh`in ardında da Minâ`da yine iki rek`at kıldım. (Derken yollarımız ayrıldı.) Ah, nasibim (o) dört rek`at olacağına kâşki (dergâh-ı İlâhîde) kabûl olunmuş iki rek`at olsa" demiştir.

Hadis No 564
________________________________________
Konu Sefer Eden Kadının Yanında Mahremi Olması
Baslik Kadınlarının Yanında Mahremi Bulunmaksızın Bir Gün, Bir Gecelik Mesâfeye Sefer Etmelerinin Hürmetine Dâir Ebû Hüreyre Rivâyeti
Ravi Ebû Hüreyre (395)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem: "Allâh`a Âhiret gününe îmân eden bir kadına yanında bir mahremi olmaksızın bir gün, bir gecelik mesâfeye kadar sefer etmek helâl olmaz" buyurdu.

Hadis No 565
________________________________________
Konu Seferî Namazı (6)

Baslik Akşam Namazının Adem-i Kasrına Dâir Abdullâh İbn-i Ömer Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis Şöyle demiştir: Gördüm ki, Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem (esnâ-yı seferde) acele sürüp gittiğinde akşam (namazın)ı te`hîr ederdi. (Konunca) onu üç rek`at kıldırıp selâm verirdi. Ondan sonra yatsı`yı ikâme edinceye kadar pek az bekleyip onu da iki rek`at kıldırır, selâm verirdi. Yatsı`dan sonra da gece ortasında kalkıncaya kadar (hiçbir nâfile) namaz kılmazdı.

Hadis No 566
________________________________________
Konu Binit Üzerinde Namaz;nâfile Namaz
Baslik Hazret-i Resûl`ün Seferde Tetavvuu Râhile Üzerinde Kıblenin Gayri Cihete Kıldıklarına Dâir Hazret-i Câbir Hadîsi
Ravi Câbir B. Abdullâh (84)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem (salât-i) tetavvuu hayvan üstünde iken (ve) kıbleden başka cihete (müteveccih olarak) kılardı.

Hadis No 567
________________________________________
Konu Binit Üzerinde Namaz (2)

Baslik Bu Bâbda Enes İbn-i Mâlik`in Rivâyeti
Ravi Enes B. Mâlik (245)

Hadis (Bir def`a) yüzü kıblenin soluna doğru olduğu halde bir merkeb üzerinde namaz kıldığı rivâyet olunmuştur. Kendisine: "Kıbleden başka cihete (dönerek) mi namaz kılıyorsun?" denilince: "Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`i böyle yapar görmemiş olaydım ben de yapmazdım" cevâbını vermiştir.

Hadis No 568
________________________________________
Konu Seferî Namazı (6)

Baslik Abdullâh İbn-i Ömer, Resûl-i Ekrem`in Seferde Nâfile Kıldığını Görmedim Diyor
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis Şöyle demiştir: Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem ile birlikte yolculuk ettim de seferde nevâfil kıldığını görmedim. Allâhu Teâlâ da: Muhakkak Resûlullâh size güzel bir nümûnedir" buyurdu.

Hadis No 569
________________________________________
Konu Binit Üzerinde Namaz (2)

Baslik Seferde Teneffül Hakkında Âmir İbn-i Rebîa`nın İhtilâfı
Ravi Âmir İbn-i Rebîa (2)

Hadis Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`i seferde geceleyin nâfile namazını binid devesinin üzerinde ve (mübârek yüzü) devesi ne tarafa teveccüh ederse o tarafa doğru kıldığını (oğlu Abdullâh İbn-i Âmire) haber vermiştir.

Hadis No 570
________________________________________
Konu İki Namazı Birleştirmek;seferî Namazı
Baslik Hazret-i Peygamber`in Öğle İle İkindiyi, Akşamla Yatsıyı Birlikte Kıldıklarına Dâir İbn-i Abbâs Rivâyeti
Ravi Abdullâh B. Abbâs (160)

Hadis Şöyle demiştir: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem (esnâ-yı seferde) yürüyüş üzere olduğu vakitte öğle ile ikindi namaz (lar) ını, (kezâlik) akşam ile yatsı`yı cem` buyururdu.

Hadis No 571
________________________________________
Konu Hasta Namazı;oturarak Namaz
Baslik Salât-i Marîza Dâir İmrân İbn-i Husayn Hadîsi
Ravi İmrân İbn-i Husayn (10)

Hadis Şöyle demiştir: Bevâsîr illetine mübtelâ idim. Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`den salât (-ı marîzın keyfiyetin)i sordum. "Ayakta kıl, gücün yetmezse oturarak, ona da gücün yetmezse yan yatarak kıl" buyurdu.

Hadis No 572
________________________________________
Konu Gusül;oturarak Namaz
Baslik Son Sene-i Hayâtında Hazret-i Resûl`ün Teheccüd Namazlarını Keyfiyyet-i Edâsına Dâir Hazret-i Âişe Rivâyeti
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Rivâyet olunmuştur ki, Nebiyy-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`in gece namazını sin(n-i şerîf-i Risâlet-Penâhî) leri kemâle eresiye kadar hiçbir vakit oturarak kıldığını görmemiş. (Sinn-i şerifleri ilerledikten sonra ise) Kur`ân`ı oturarak okurmuş. Tâ ki, rükûa varmak dile(diği zaman geli)nce kalkıp otuz, kırk âyet (mikdârı) okuyup rükûa varırmış.

Hadis No 573
________________________________________
Konu Hasta Namazı
Baslik Resûl-i Ekrem`in Teheccüdüne Dâir Hazret-i Âişe`nin Diğer Rivâyeti
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Şöyle de demiştir: "Sonra ikinci rek`atta da evvelkisi gibi yapardı. Namazını bitirince bakardı: eğer ben uyanık olursam benimle görüşürdü. Şâyet uyur bulunursam (istirahat için) yan üstü uzanırdı"

Hadis No 574
TEHECCÜD BAHSİ

Fasilda Toplam 12 Hadisi Şerif

Konu Gece Namazı (teheccüt);hz. Peygamber`in Duâları;teheccüd
Baslik Resûlullâh Salla`llâhu Aleyhi Ve Sellem`in Teheccüde Kalktıklarında Okudukları Duâ Hakkında İbn-i Abbâs Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Abbâs (160)

Hadis (İsnâd-ı sahîh) ile şöyle rivâyet edilmiştir: Abdullâh İbn-i Abbâs demiştir ki: Resûlullâh sallallâhü aleyhi ve sellem, gecenin bir kısmında teheccüd için kalkdıklarında (şöyle) duâ buyururdu: Yâ Rab! Her hamd Sen`in içindir. Sen, göklerin ve her yerin ve bunlardaki her şeyin dâimî müdebbirisin. Yine her hamd Sen`in içindir. Sen, göklerin ve her yerin ve bunlardaki her şeyih nûrusun, (bunları aydınlatırsın). Yine her hamd Sen`in içindir. Sen göklerin ve her yerin ve bunlarda bulunan her şeyin sâhibisin. Yine her hamd Sen`in içindir. Sen haksın, Sen`in va`din de haktır. (Âhirette) Sen`i görmek de haktır. Sözün haktır. Cennet`in de haktır. Cehennem`in de haktır. Peygamberlerin de haktır. Muhammed (sallâllâhü aleyhi ve sellem) de haktır. Kıyâmet günü de haktır. Yâ Râb! Ancak Sana itâat ettim, Sana inandım, Sana güvendim, Sana yöneldim, yalnız Sen`in (bürhanların)a dayanarak (düşmanlarla) mücâdele ettim. Aramızda yalnız Sen`i hakem kıldım. Yâ Râb! Önce işlediğim ve sonra işlerim sandığım, gizli yaptığım ve âşikâre işlediğim (bütün) günahlarımı bağışla!.. (Âhiret hayâtında beni) takdîm eden, (Dünyâ târihinde nübüvvetimi) te`hîr eden ancak Sen`sin. (Allâhım!) İbâdete lâyık tanrı yoktur, yalnız Sen varsın, yâhud Sen`den başka ibâdete lâyık tanrı yoktur. Hakîmâne tasarruf da, tam kuvvet de Allah ile kâimdir.

Hadis No 575
________________________________________
Konu Gece Namazı (teheccüt);rüyâ;teheccüd
Baslik Teheccüd Namazının Fazîleti Hakkında Abdullâh İbn-i Ömer Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis İbn-i Ömer demiştir ki: "Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem`in sağlığında (Ashâb`dan) birisi bir düş gördüğü zaman onu Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`e hikâye ederdi. Ben de bir düş görmek ve onu Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`e arzetmek isterdim. (O sırada) ben, (erken) tâze bir gençdim. Ve Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem zamânının âdeti üzere mescidde uyurdum. Bir kere ben de rü`yamda gördüm ki: Gûyâ beni iki melek yakalayıp benimle Cehennem`e gittiler. Cehennem, kuyu duvarı gibi (taşla) örülmüş olarak göründü. Onun iki boynuz (gibi iki cenâh)ı vardı. Burada (Kureyş`ten) kendilerini iyice tanıdığım kimseler bulunuyordu. Şimdi ben: Cehennem`den Allâh`a sığınırım, demeğe başladım. (Bundan sonra) İbn-i Ömer demiştir ki: (Bu sırada) bize, başka bir melek mülâkî oldu. Ve bana korkma, dedi. Bu rü`yâmı (hemşîrem Ümmü`l-mü`minîn Hafsa`ya anlattım. Hafsa da Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`e arzetti. Resûl-i Ekrem: Abdullâh ne iyi adamdır. Fakat gecenin bir kısmında (kalkıp da) namaz kılmağı âdet edinseydi, buyurmuş. Bundan sonra ben gecenin az bir kısmı müstesnâ olmak üzere geceleri uyumadım.

Hadis No 576
________________________________________
Konu Gece Namazı (teheccüt);teheccüd (Cool

Baslik Resûl-i Ekrem`in Hastalık Sebebiyle Bir Veyâhud İki Gece Teheccüde Kalkmadıklarına Dâir Cündeb İbn-i Abdullâh Hadîsi
Ravi Cündüb B. Abdullâh (6)

Hadis "Nebi salla`llâhu aleyhi ve sellem bir ara keyifsizlendi de bir gece, yâhut iki gece (namaza) kalkmadı" dediği rivâyet edilmiştir.

Hadis No 577
________________________________________
Konu -
Baslik Gece Namazına Teşvîk Ve Tergîbi İhtivâ Eden Alî İbn-i Ebî Tâlib Radiya`llâhu Anh Hadîsi
Ravi Alî B. Ebî Tâlib (18)

Hadis "Bir gece Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem`in kendisine ve Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in kızı Fâtıma`ya (Ziyâret için) geldiği ve siz namaz kılmaz mısınız? (diyerek teheccüd namazına teşvik) buyurduğu" rivâyet edilmiştir. (Aliyy-i Murtazâ rivâyetine devâmla demiştir ki:) Ben, yâ Resûla`llâh! Hayâtımız Allâhın yed-i kudretindedir, bizi uyandırmak dilerse uyandırır, dedim. Biz böyle cevab verince Resûlullâh geri döndü. Ve bana hiç cevab vermedi. Yalnız yüzünü bizden çevirirken Resûlullâh`ın (mübârek elini) dizine vurarak: (Umûmiyetle insanlar, ne de çok cidalci oluyor) buyurduğunu işittim.

Hadis No 578
________________________________________
Konu Duha Namazı (kuşluk Namazı);kuşluk Namazı (3)

Baslik Farz Kılınır Düşüncesiyle Resûl-i Ekrem`in Bâzı Nevâfili Terkettiklerine Dâir Hazret-i Âişe Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in, halk, onunla amel eder de üzerlerine farz kılınır korkusu ile işlemesini sevdiği bir kısım hayırlı işi (işlemeyip) bırakmak mûtâdı idi. Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem aslâ duhâ namazı da kılmamıştı. Duhâ namazını ancak ben kılardım.

Hadis No 579
________________________________________
Konu Allâh`a Kulluk Vazifesi;gece Namazı (teheccüt);teheccüd
Baslik Teheccüdde Kadem-i Saâdet-i Şiştiği Hakkında Mugîre İbn-i Şu`be Hadîsi
Ravi Muğîre B. Şu`be (7)

Hadis Mugîre demiştir ki: Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem (gece) namaz kılmak için iki ayağı, yâhut iki baldırı şişene kadar ayakta dururdu. Kendisine (Hazret-i Âişe tarafından: Yâ Resûla`llâh! Allah, senin işlenmiş ve işlenmesi farzedilmiş günahlarını mağfiret etmiştir. İbâdet husûsunda niçin bu kadar meşakkat ihtiyar ediyorsunuz?) denilirdi de, Resûl-i Ekrem: (Ben, bu gufrân-ı ilâhîye karşı gece namazı ile) şükreder bir kul olmıyayım mı? diye cevâb verir idi.

Hadis No 580
________________________________________
Konu Savm-ı Dâvud
Baslik Dâvud Aleyhi`s-selâm`ın Teheccüd Namazına Dâir Abdullâh İbn-i Amr İbn-i Âs Rivâyeti
Ravi Abdullâh B. Amr B. Âs (28)

Hadis Abdullâh İbn-i Amr`e, Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem demiştir ki: Allâhu Teâlâ`ya en sevimli olan namaz, Dâvud (aleyhi`s-selâm)`ın namazıdır. Yine Allâhu Teâlâ`ya en sevimli olan oruç, Dâvud (Peygamberin) orucudur. Dâvud, gecenin yarısında uyurdu. Ve gecenin üçte birisinde namaz kılardı. Gecenin südüsünde yine uyurdu. Dâvud, bir gün oruc tutardı, bir gün de iftar ederdi.

Hadis No 581
________________________________________
Konu Gece Namazı (teheccüt);hz. Peygamber`in Gece İbâdeti;teheccüd
Baslik Resûl-i Ekrem`in Teheccüd Zamânı Hakkında Hazret-i Âişe Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Resûl-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`in en ziyâde hoşlandığı ibâdet, devamlı olandı. Âişe`ye: Resûlullâh gece namazına ne zaman kalkardı? diye sorulmuş, o da: Horoz sesini işitince kalkardı, diye cevab vermiştir. Bir rivayette de Âişe: Resûl-i Ekrem, horoz sesi işitince kalktı, müteâkıben namaz kıldı, demiştir.

Hadis No 582
________________________________________
Konu Hz. Peygamber`in Gece İbâdeti (2)

Baslik Teheccüdden Sonra Resûl-i Ekrem`in Uyuduklarına Dâir Hazret-i Âişe`nin Diğer Bir Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Sehar vakti onu, benim yanımda muhakkak uyur bulunurdu. Hazret-i Âişe (onu zamîr-i gâibiyle), Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem`i kasdetmiştir.

Hadis No 583
________________________________________
Konu Hz. Peygamber`in Gece İbâdeti (2)

Baslik Resû-i Ekrem`in Gece Namazında Tatvil-i Kırâat Buyurduğuna Dair Abdullah İbn-i Mes`ûd Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Mes`ûd (72)

Hadis İbn-i Mes`ûd demiştir ki: Bir gece ben, Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem ile berâber namaz kıldım. Resûl-i Ekrem mütemâdiyen kâim idi. (Bir derecede ki) en sonu ben, fenâ bir iş işlemeyi kurdum. Ne düşündüm? diye İbn-i Mes`ûd`a soruldu. İbn-i Mes`ûd: İstedim ki, ben oturayım da, Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem`i (ayakta yalnız) bırakayım.

Hadis No 584
________________________________________
Konu Gece Namazı (teheccüt);teheccüd (Cool

Baslik Resûl-i Ekrem`in Gece Namazını Onüç Rek`at Kılmak İ`tiyâdında Olduklarına Dâir İbn-i Abbâs Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Abbâs (160)

Hadis "Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem`in namazı on üç rek`at idi" dediği rivâyet edilmiştir. İbn-i Abbâs (Bu namaz ile) gece namazı kasdetmiştir.

Hadis No 585
________________________________________
Konu Gece Namazı (teheccüt);teheccüd;vitir Namazı (2)

Baslik Resûl-i Ekrem`in Gece Namazını Vitir Namaziyle Sabah Namazının Sünneti De Dâhil Olduğu Halde Onüç Rek`at Namaz Kıldığına Dâir Hazret-i Âişe Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Hazret-i Âişe demiştir ki: Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem gecenin (Bir kısmında) on üç rek`at namaz kılardı. Vitir namazı ile sabah namazının iki rek`at (Sünnet) i de bu sayıdan ma`dûd idi.

Hadis No 586
TERÂVİH NAMAZI

Fasilda Toplam 11 Hadisi Şerif

Konu Nâfile Oruç
Baslik Resûl-i Ekrem`in Gece Namaz Ve Uyku Halleri Hakkında Enes İbn-i Mâlik Hadîsi
Ravi Enes B. Mâlik (245)

Hadis Hazret-i Enes demiştir ki: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem her aydan (o kadar günlerde) oruç tutmaz idi ki, biz (onu artık) o ayın hiç bir gününde oruç tutmıyacak zanneder idik. (Halbuki sonra o, geri kalan günlerde tamâmen veya kısmen oruç tutardı). Yine Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem her aydan (o kadar günlerde) oruç tutar idi ki, biz onu artık orucu bırakmıyacak zannederdik. (Halbuki sonra o, geri kalan günlerde tamâmen veyâ kısmen iftar eder idi). Yine Resûl aleyhi`s-selâm`ı geceden bir kısmında senin namaz kılar görmek istemen boşa çıkmaz idi. (Muhakkak namaz kılar görürdün). Uyur görmek istemen de boşa çıkmazdı, (muhakkak uyur görürdün).

Hadis No 587
________________________________________
Konu Gece Namazı (teheccüt);şeytanın İnsanı Namazdan Alıkoyması;teheccüd
Baslik Nâimin Teheccüde Uyanmaması İçin Şeytanın Fitne Ve İhtiyâline Dâir Ebû Hüreyre Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre (395)

Hadis Resûl-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem buyurmuştur ki: Sizin biriniz (gece) uyuyunca Şeytan onun boyun köküne üç düğüm düğümler. Her düğüm (yerine): "Senin için uzun bir gece vardır, rahat uyu" (diyerek eliyle) vurur. O kimse uyanıp (Kur`ân okuyarak, tesbîh ve tehlîl ederek) Allâh`ı anarsa, bir düğüm çözülür. Abdest alırsa, bir düğüm daha çözülür. Namaz da kılarsa, Şeytânın düğümlerinin hepsi çözülür. Artık o teheccüd sâhibi düğümü çözük ve gönlü hoş ve neş`eli bir halde sabâha dâhil olur. Fakat zikretmez, ve abdest alıp namaz kılmazsa gönlü kirli ve uyuşuk bir halde sabaha girer.

Hadis No 588
________________________________________
Konu Şeytanın İnsanı Namazdan Alıkoyması
Baslik Teheccüdden Gaflet Edenleri Zem Ve Tahkîr Hakkında Abdullâh İbn-i Mes`ûd Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Mes`ûd (72)

Hadis Abdullâh demiştir ki: Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem`in huzûrunda birisi anıldı. Ve bu adam sabâha kadar uykuya dalar, namâza kalkmaz denildi de, Resûlullâh: "Öyle ise bunun kulağına Şeytân işemiştir" buyurdu.

Hadis No 589
________________________________________
Konu Gece İbâdetinin Fazîleti
Baslik Gecenin Sülüs-i Âhirinde Feyz-i Hakkın Dünyâ Semâsına Nüzûlü Hakkında Ebû Hüreyre Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre (395)

Hadis Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurduğu rivâyet edilmiştir: Gecenin (üçte ikisi geçip de) son sülüsü kaldığında Rabbimiz Tebâreke ve Teâlâ (keyfiyyeti bizce meçhul bir halde) her gece dünyânın semâsına inerek buyurur ki: Hani bana kim duâ eder ki, onun duâsına icâbet edeyim! Benden kim hâcet ister ki, dileğini vereyim! Benden kim mağfiret diler ki, onu mağfiret edeyim!

Hadis No 590
________________________________________
Konu Gece Namazı (teheccüt);teheccüd (Cool

Baslik Resûl-i Ekrem`in Gece Namazının Kemmiyet Ve Keyfiyeti Hakkında Âişe-i Sıddîka Radiya`llâhu Anhâ`nın İki Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in gece namaz (ının keyfiyyet) inden sorulduğu, onun da (şöyle) cevâb verdiği rivâyet edilmiştir: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem gecenin önünde uyurdu. Sonunda da kalkıp namaz kılardı. (Namazdan) sonra da yatağına döner, (girer) di. Ve müezzin ezân okumağa başlayınca (neş`e ile yerinden) sıçrardı. Şâyed kendisince bir ihtiyâç olursa gusül ederdi. Yoksa abdest alır ve (Mescid`e) çıkardı.

Hadis No 591
________________________________________
Konu Gece Namazı (teheccüt);teheccüd;vitir Namazı (2)

Baslik Resûl-i Ekrem`in Kalb-i Şerîfi Uykunun Bizdeki Gafletengiz Te`sîrinden Tamâmen Masûn İdi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in Ramazan`daki (gece) namaz(ının kemmiyet ve keyfiyyet) inden sorulduğu, onun da (şöyle) cevâb verdiği rivâyet edilmiştir: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem ne Ramazan`da, ne de Ramazan`ın gayri (geceler) de on bir rek`at üzerine ziyâde etmiş değildir. Resûl-i Ekrem (ibtidâ) dört (rek`at) kılardı. (Artık) o rek`atlerin güzelliğinden ve uzunluğundan sorma! (O, suâlden ve cevâbdan müstağnîdir). Sonra Resûl-i Ekrem dört (rek`at daha) kılardı. Bunların da güzelliğinden ve uzunluğundan sorma. Sonra üç (rek`at) kılardı. Hazret-i Âişe demiştir ki: Yâ Resûla`llâh! Vitir kılmazdan önce uyur musun? diye sordum. Resûl-i Ekrem: Yâ Âişe! Benim iki gözüm uyur, halbuki kalbim uyumaz, diye cevâb verdi.

Hadis No 592
________________________________________
Konu Gece İbâdetinin Fazîleti;kolaylık Göstermek
Baslik İbâdette Şiddet İhtiyârının Kerâheti Hakkında Enes İbn-i Mâlik Rivâyeti
Ravi Enes B. Mâlik (245)

Hadis Enes İbn-i Mâlik demiştir ki: Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem (bir kere mescide) girmişti. Girince mescidin iki direği arasına bir ip çekilmiş olduğunu gördü. Bu ip nedir? diye sordu. Ashâb-ı Kirâm: Bu, Zeyneb`in ipidir. Zeyneb, (namazda ayakta durmaktan) yorulunca bu ipe tutunur, dediler. Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem buyurdu ki: Hayır, (ibâdette böyle güçlük ihtiyâr edilmez). Bu ipi çözünüz. Sizin biriniz zinde ve münbesit oldukça namaz (ını ayakta) kılsın. Yorulunca da hemen otursun, (ve namazını oturduğu halde tamamlasın).

Hadis No 593
________________________________________
Konu Devamlı İbâdet;gece Namazı (teheccüt);teheccüd
Baslik Teheccüd İ`tiyâdını Terketmenin Kerâheti Hakkında Abdullâh İbn-i Amr İbn-i Âs Rivâyeti
Ravi Abdullâh B. Amr B. Âs (28)

Hadis İbn-i Amr demiştir ki: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem bana: "Yâ Abda`llâh! Sen, filân kimse gibi olma. O, gece(nin bir kısmın) da namaza kalkardı. Sonra gece namâzını terkeyledi" buyurdu.

Hadis No 594
________________________________________
Konu Gece Namazı (teheccüt);gece Namazı Duâsı;teheccüd
Baslik Teheccüde Kalkarken Okunması Me`sûr Olan Duâ Hakkında Übâde İbn-i Sâmit Rivâyeti
Ravi Ubâde B. Es-sâmit (Cool

Hadis Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurduğu rivâyet edilmiştir: Her kim geceden (bir kısmında) bir taraftan öbür tarafa dönerek uyanır da müteâkıben: (lâ ilâhe illa`llâhu vahdehu lâ şerîke leh, lehü`l-mülkü ve lehü`l-hamd, ve hüve alâ küllî şey`in kadîr. El-hamdü li`llâh ve sübhâne`llâh, ve lâ ilâhe illâ`llâhu va`llâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh) deyip sonra: (Allâhümme`ğfir lî = Allâh`ım, beni yarlığa!) derse (mağfiret edilir). Yâhut duâ ederse, onun duâsına icâbet edilir. Abdest alıp namaz kılarsa, o da kabûl olunur.

Hadis No 595
________________________________________
Konu Gece Namazı (teheccüt);şiir Söylemek;teheccüd
Baslik Abdullâh İbn-i Revâha`nın Resûl-i Ekrem`in Teheccüd Hayâtını Ve Fecir Vakti Ashâb-ı Kirâm Arasında Kırâât-i Kur`ân Buyurulmalarını Tasvîr Eden Bir Şiiri
Ravi Ebû Hüreyre (395)

Hadis Ebû Hüreyre, (bir kerre dostlarına) menkabeler anlatırken Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`i de yâd ederek Resûl-i Ekrem`in, (Abdullâh İbn-i Revâha âtîdeki beyitleri inşâd ettiği sırada hüsn-ü şi`rini takdîr ederek:) Şüphesiz kardeşiniz bâtıl söz söylemez, buyurduğunu haber vermiştir. (Râvî Zührî demiştir ki:) Resûlullâh "kardeşiniz" söziyle İbn-i Revâha radiya`llâhu anh`i kasdetmiştir. (Kasîdenin tercemesi şöyledir:) "Tanyeri ağarıp fecr-i sâdık yükseldiği sırada (ne mutlu ki) Resûlullâh Kur`ân okuyarak aramızda bulunuyor. O, bize dalâletten sonra, hidâyet nûru göstermiştir. Gönüllerimiz O`na, (O`nun nübüvvet ve risâletine) tereddüdsüz inanmıştır. O Nebiyy-i Emîn, her ne ki teblîğ etti ise, muhakkak vâkı`dir. Müşriklere yatakları istiskal ederken, o Nebiyy-i Zî-şân, yanını firâş (-ı saâdet) inden uzaklaştırarak gecelerdi.

Hadis No 596
________________________________________
Konu Rüyâ (10)

Baslik Resûl-i Ekrem`in Abdullâh İbn-i Ömer`i Teheccüde Teşvîkine Dâir İbn-i Ömer`in Bir Rivâyeti
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis İbn-i Ömer demiştir ki: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem zamânında bir rü`yâ görmüştüm. Gûyâ elimde atlastan bir kumaş parçası bulunuyordu. Gûyâ, ben, Cennet`te bir yere gitmek istediğimde hemen o kumaş parçası (benimle) oraya uçardı. Yine (rü`yâmda) gördüm ki: Gûyâ iki (Melek) bana geldiler. İbn-i Ömer, hadîsin gerisini de anlatmıştır ki, o bakıyye-i hadîs, (yukarıda) geçmiştir.

Hadis No 597
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
gespenst

gespenst


Mesaj Sayısı : 588
Kayıt tarihi : 24/06/10
Nerden : ANKARA

SALÂT-İ HAVF BAHSİ  Empty
MesajKonu: Geri: SALÂT-İ HAVF BAHSİ    SALÂT-İ HAVF BAHSİ  Icon_minitimePaz Haz. 27, 2010 11:16 am

İSTİHÂRE HADÎSİ VE DUÂSI

Fasilda Toplam 6 Hadisi Şerif

Konu İstihâre Duâsı
Baslik İstihâre Namazı Ve Duâsı Hakkında Câbîr İbn-i Abdullâh Radiya`llâhu Anhumâ Hadîsi
Ravi Câbir B. Abdullâh (84)

Hadis Hazret-i Câbir demiştir ki: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem Kur`ân`dan bir sûre öğretir gibi (büyük küçük) işlerimizin hepsinde bize istihâre (duâsını) ta`lîm ederek buyurdu ki: Sizin biriniz, bir işe kalben azmettiğinde o kimse farz değil, (istihâre niyetiyle nâfile olarak) iki rek`at namaz kılsın. (Namazdan) sonra şöyle di (ye duâ et)sin: "Allâhümme" İnnî estahîrüke bi-ilmike ve estakdirüke bi-kudretike ve es`elüke min fadlike`l-azîm. Fe-inneke takdirü ve lâ akdiru ve ta`lemü ve lâ a`lemu ve ente allâmü`l-ğuyûb. Allâhümme! İn künte ta`lemü enne hâze`l-emre hayrün lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emrî. Fakdürhü lî ve yessirhü lî. Sümme bârik lî fîh. Ve in künte ta`lemü enne hâze`l-emre şerrün lî fî dînî ve meâşî ve âkıbeti emrî. Fa`srifhü annî va`srifnî anhü. Va`kdür li`l-hayre haysü kâne. Sümme ardınî bih." DUÂNIN TERCEMESİ: Yâ Rab! (Hakkımda hayırlısını) bildiğin için Sen(in dergâh-ı inâyetin) den ben, hayırlısını (bildirmeni) dilerim. Ve (hayırlı cihete) gücün yetiştiğinden, Sen` (in hazîne-i lûtfun) dan beni kudretlendirmeni dilerim. Yâ Rab! Hayırlı olan cihetin tebyîn ve takdîrini Sen`in o büyük fazl (ve kerem) inden isterim. Allâh`ım! Sen`in (her şeye) gücün yeter, halbuki benim yetmez, Sen (her şeyi) bilirsin de halbuki ben bilmem. Muhakkak Sen, şuûrumuzdan uzak olan her şeyi de pek yakından bilirsin. Yâ Rab! Bilirsen (ki, bildiğinde hiç şüphe yoktur) şu azmettiğim iş dînime, dünyâ ve âhiretime taallûku cihetiyle (yâhut istihâre eden kimse dünyâ ve âhiret emrinde der) benim için hayırdır. Bunu bana mukadder kıl, (beni buna muvaffak kıl) ve bunu bana müyesser kıl. Sonra işlemeğe kudret bahşettiğin ve bana müyesser kıldığın bu işi, bana mübârek kıl, (hayr-ü bereketini arttır). Yine bilirsen (ki, bildiğinde hiç şüphe yoktur) şu azmettiğim iş dînime, dünyâ ve âhiretime taallûku i`tibâriyle (yâhut istihâre eden kimse dünyâ ve âhiret emrinde, der) benim için şerdir. Bu işi benden, beni (ve gönlümü) de bu işten çevir. Ve hayır, (zaman ve mekândan) her nerede ise o hayrı bana makdûr (ve müyesser) kıl. Sonra nefsimi, bu hayr-ı makdûre râzı kıl. Hazret-i Câbir demiştir ki: istihâre eden mü`min, (duânın "bu iş" diye kinâye tarîkıyle zikredilen her yerinde) hâcetini adiyle anar, (tasrîh eder).

Hadis No 598
________________________________________
Konu Sabah Namazının Sünneti (3)

Baslik Resûl-i Ekrem Efendimiz`in Nâfile Namazlar Arasında Sabah Namazının İki Rek`at Sünnetine Şiddetle Muhâfazakâr Olduklarına Dâir Hazret-i Âişe Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis "Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem, nevâfilden hiç bir namâz hakkında sabah namâzının iki rek`at sünneti derecesinde şiddetle muhâfazakâr değildi" dediği rivâyet edilmiştir.

Hadis No 599
________________________________________
Konu Sabah Namazının Sünneti (3)

Baslik Resûl-i Ekrem`in Sabah Namazının Sünnetini Edâ Ederkean Kırâat Ve Ef`âl-i Salât Cihetiyle Tahfif Buyurduklarına Dâir Hazret-i Âişe Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Hazret-i Âişe demiştir ki: Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem sabah namâz (ının farz)ından evvelki o iki rek`at (sünnet)i, (kırâet ve ef`âl-i salât cihetiyle o kadar) hafifletirdi (ki) hattâ ben (gönlümde) kat`î olarak: acabâ Resûlullâh Fâtiha`yı okudu mu? der idim.

Hadis No 600
________________________________________
Konu Duha Namazı (kuşluk Namazı);kuşluk Namazı;nâfile Oruç;vitir Namazı
Baslik Hazarda Duhâ Namazı Hakkında Ebû Hüreyre Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre (395)

Hadis Kalbî dostum (Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem) bana üç şey vasıyyet etti. Bunları ölünceye kadar aslâ terketmem: Her aydan üç gün oruc (tutmak) (her gün iki rek`at) Duhâ namâzı (kılmak), vitir (namâzı) kılıp da uyumak.

Hadis No 601
________________________________________
Konu Nâfile Namaz (2)

Baslik Resûl-i Ekrem`in Öğlenin Farzından Evvel Dört Ve Sabah Namazının Farzından Evvel İki Rek`at Nâfile Kılmağı Terketmedikleri Hakkında Hazret-i Âişe Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem`in öğle (namâzının farzı) ndan evvel dört (rek`at), sabah (namâzının farzın) dan evvel iki rek`at (tetavvu` kılmayı) terketmediği rivâyet edilmiştir.

Hadis No 602
________________________________________
Konu Nâfile Namaz (2)

Baslik Akşam Namazının Farzından Evvel Nâfile Kılınmasına Dâir Abdullâh-i Müzenî Rivâyeti
Ravi Abdullâh-ı Müzenî
Hadis Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem`in (üç def`a) akşam namâz (ının farz) ından evvel (iki rek`at nâfile namâz) kılınız buyurduğunu, üçüncüsünüde halkın bu namâzı, devâm edilmesi lâzım bir ibâdet telâkki etmesini hoşlanmıyarak: "İsteyen kılsın" dediğini, Resûl-i Ekrem`den (işidip) naklettiği rivâyet edilmiştir.

Hadis No 603
MEKKE VE MEDÎNE MESCİDLERİNDE KILINAN NAMAZIN FAZÎLETİ BÂBI

Fasilda Toplam 1 Hadisi Şerif

Konu Mescid-i Aksâ`nın Fazîleti;mescid-i Harâm`ın Fazîleti;mescid-i Nebî`nin Fazîleti
Baslik Mescid-i Harâm, Mescid-i Nebî Aleyhi`s-selâm Ve Mescid-i Aksâ`dan Başka Hiçbir Mescide Namaz Kılmak İçin Sefer Etmek Câiz Olmadığına Dâir Ebû Hüreyre Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre (395)

Hadis Şöyle rivâyet edilmiştir: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem buyurmuştur ki: (Namaz ve ibâdet için) hiç bir mescide sefer edilmesi doğru değildir. (Ziyâde sevâb umarak) yalnız (şu) üç mescide sefer edilir: Mescid-i Harâm, Mescid-i Resûl (aleyhi`s-selâm) ve Mescid-i Aksâ.

Hadis No 604
SEYYİDÜ`L-MÜRSELÎN SALLA`LLÂHU ALEYHİ VE SELLEM`İ ZİYÂRET

Fasilda Toplam 3 Hadisi Şerif

Konu Mescid-i Harâm`ın Fazîleti;mescid-i Nebî`nin Fazîleti
Baslik Medîne`de Mescid-i Saâdet`te Kılınan Bir Namazın, Mescid-i Haram Müstesnâ Olmak Üzere, Diğer Mescidlerde Kılınan Bin Namazdan Hayırlı Olduğuna Dâir Ebû Hüreyre Hadîsi
Ravi Ebû Hüreyre (395)

Hadis Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem`in şöyle buyurduğu rivâyet edilmiştir: Benim şu (Medîne`deki) mescidimde kılınan bir namâz, (Mekke`deki) Mescid-i Harâm müstesnâ olmak üzere, başka mescidlerde kılınan bin namazdan (ecr ü sevâb cihetiyle) hayırlıdır.

Hadis No 605
________________________________________
Konu Kuba Mescidini Ziyâret
Baslik Kubâ Mescidinin Fazîleti Hakkında Abdullâh İbn-i Ömer Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Ömer (212)

Hadis İbn-i Ömer, duhâ vakti namaz kılmazdı. Yalnız iki gündeki hâli bundan müstesnâ idi. (Bunun biri) Mekke`ye geldiği gündür. Çünkü İbn-i Ömer Mekke`ye duhâ vakti gelirdi. Müteâkıben (Beyt-i Şerîf`i) tavâf ederdi. Sonra da Makâm(-ı İbrâhîm)`in arka tarafında iki rek`at namaz kılardı. (Diğeri) Kubâ Mescidi`ne geldiği gündür. Çünkü İbn-i Ömer, her cumartesi günü Kubâ Mescidi`ni ziyârete gelirdi. Mescid`e girince oradan namaz kılmadan çıkmayı çirkin görürdü de nihâyet Mescid`de namaz kılardı. Ve Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem`in (her cumartesi günü) bu Kubâ mescidini yaya veyâhut binitli olarak ziyâret ettiğini (ve iki rek`at namaz kıldığını) haber verirdi. Ve yine der idi ki: dostlarımın nasıl ziyâret ettiklerini gördüm ise, ben de o sûretle ziyâret ederim, ve ben, gece veya gündüz herhangi saatte namaz kılan bir kimseyi namazından men` etmem. Şu kadar ki, onlar da (namaz için) güneşin doğduğu veyâhut battığı vakti intihâb etmesinler.

Hadis No 606
________________________________________
Konu Mescid-i Nebî`nin Fazîleti
Baslik Evimle Minberim Arası Cennet Bahçelerinden Bir Bahçedir, Buyurulduğuna Dâir Ebû Hüreyre Rivâyeti
Ravi Ebû Hüreyre (395)

Hadis Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem`den naklederek şöyle rivâyet edilmiştir: Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem buyurmuştur ki: Evimle minberim arasındaki sâha, Cennet bahçelerinden bir bahçedir. Minberim de (bana bahşedilen Kevser) havzımın üzerinde (kurulmuş bulunmakta) dır.

Hadis No 607
NAMAZDA İSTİÂNE BAHSİ

Fasilda Toplam 7 Hadisi Şerif

Konu Namazda İstiâne (başka Şeyle Meşgul Olmak) (13)

Baslik Habeşe Hicretinden Evvel Namaz İçinde Selâm Verilip Alındığı Hakkında Abdullâh İbn-i Mes`ûd Rivâyeti
Ravi Abdullâh B. Mes`ûd (72)

Hadis İbn-i Mes`ûd demiştir ki: (İbtidâ-yi İslâm`da) Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem namazda iken biz kendisine selâm verirdik. O da (namazda olduğu halde) bize redd-i selâm ederdi. Vaktâ ki biz, (diyârına hicret ettiğimiz) Necâşî`nin yanından dönüp geldik. (Yine namazda) Resûl-i Ekrem`e selâm verdik. Fakat (bu def`a) Resûl-i Ekrem bize mukâbele etmedi. Ve: Namaz içinde (Allah ile) iştigâl-i azîm vardır" buyurdu.

Hadis No 608
________________________________________
Konu Namazda İstiâne (başka Şeyle Meşgul Olmak) (13)

Baslik Namazda Tekellüm Ve Bakara 238 Nolu Âyet-i Kerimesiyle Tekellümün Tahrîmi
Ravi Zeyd B. Erkam (Cool

Hadis Sâbit olan bir rivâyette müşârün-ileyh demiştir ki: Muhakkak biz, Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem zamânında (Resûl-i Ekrem`in arkasında) namazda (iken) görüşürdük. Bizim birimiz (yanındaki) arkadaşına hâcetini söylerdi. En sonu [Ey mü`minler! Namazları ve (husûsiyle bunların) orta (sındaki) namazı muhâfaza ediniz. Ve (namazınızı) sükût ederek Allah için kılınız] âyet-i kerîmesi nâzil oldu da Resûl-i Ekrem bize (namazda) sükût etmemizi emir buyurdu.

Hadis No 609
________________________________________
Konu Namazda İstiâne (başka Şeyle Meşgul Olmak) (13)

Baslik Namazda Secde Mahallinde Bir Kerre Tesviyye-i Turâbın Cevâzına Dâir Muaykıb Rivâyeti
Ravi Muaykıb
Hadis Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem`in (secdeye varırken) secde yerinin toprağını (eliyle) düzelten bir kimseye (hitâb ederek:) -Bir daha böyle tesviye-i türâba mecbûr olursan, bir def`a mesheyle! buyurduğu rivâyet edilmiştir.

Hadis No 610
________________________________________
Konu Kolaylık Göstermek (4)

Baslik Namazda Kıbleye Karşı Hayvanının Arkasından Yürüyen Ebû Berze Radiya`llâhu Anh
Ravi Şu`be İbn-i Haccâc
Hadis Ezrak İbn-i Kays`dan şöyle rivâyet etmiştir: Ezrak demiştir ki: Ehvâz`da Harûriyye (denilen hâricîler) ile harb ettiğimiz günlerde (Düceyle) nehr (inin) kenârında bulunuyordum. Birisi de orada binidinin gemini elinde tutarak namaz kılıyordu ki, râvî Şu`be, bu namâz kılan zâtin Eslemî Ebû Berze radiya`llâhu anh olduğunu haber vermiştir. Namâz kılarken hayvan, Ebû Berze`yi çekmeğe, o da hayvana uymağa (ve onunla namâzda yürümeğe) başladı. Bu vaz`iyyet şâhid olan bir hâricî: "Yâ Râb: Şu ihtiyara cezâsını ver (o, hayvanı için namâzını terkediyor) di(yerek sebb ü tahkîr etmeğe başla)dı. Ebû Berze namâzdan fâriğ olunca (hâricîye karşı) şöyle cevâb verdi: Senin (şimdi söylediğin) sözünü işittim. Ben, Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem ile birlikte altı, yâhut yedi, yâhut sekiz gazâda bulundum. Resûl-i Ekrem`in (namâzda ve sâir husûslarda ümmetine) yüsr ü sühûlet gösterdiğine şâhid oldum. Şimdi benim bu hayvanın hareketine uysal olmaklığım onu (başı boş) bırakmaklığımdan daha hayırlıdır. (Çünkü bırakınca) hayvan, yemliğine, ahırına dönecektir. O zaman benim için (uzak menzilime gitmek) güçleşecektir.

Hadis No 611
________________________________________
Konu Putlara Kurban (2)

Baslik Resûl-i Ekrem`in Husûf Namazında İleri, Geri Hareket Ettiğine Dâir Hazret-i Âişe Hadîsi
Ravi Ümmü`l-mü`minîn Âişe (234)

Hadis Resûl-i Ekrem salla`llâhu aleyhi ve sellem`in: (Husûf namâzında) Cehennem`i de gördüm, dedikten sonra şöyle buyurduğu rivâyet edilmiştir: Cehennem ateşinin bâzısı bâzısına (şiddet-i harâretle) kahr ü galebeye çalışıyordu. Cehennem`de "Amr İbn-i Lühayy"i de gördüm. Bu Amr, (putlar nâmına) develeri adak olarak salıverirdi. (Putlara böyle kurban nezrini en önce o koymuştu).

Hadis No 612
________________________________________
Konu Namazda İstiâne (başka Şeyle Meşgul Olmak);selâmlaşmak
Baslik Namazda Selâm Hakkında Câbir İbn-i Abdillâh Hadîsi
Ravi Câbir B. Abdullâh (84)

Hadis Hazret-i Câbir demiştir ki: Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem (Benî Mustalik seferinde) beni bir işe göndermişti. Gittim. Sonra o işi görerek geri dönüp Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem`e mülâkî oldum. Ve Resûl-i Ekrem`e selâm verdim. Fakat Resûl-i Ekrem selâmımı bana reddetmedi. Bunun üzerine kalbimde öyle şiddetli bir hüzün hâsıl oldu ki, onun mâhiyyetini (yalnız) Allah bilir. İçimden dedim ki; zannedersem Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem bana darıldı; bu işi ağır gördüğüme hükmetti. Sonra Resûl-i Ekrem`e (tekrar) selâm verdim. Yine Resûl-i Ekrem, selâmıma mukâbele buyurmadı. Bu def`a gönlümde birinci def`akinden daha şiddetli bir hüzün vâkı` oldu. Sonra Resûl-i Ekrem`e (üçüncü bir daha) selâm verdim. Bu def`a (namâzdan fâriğ olarak) selâmımı karşıladı. Ve dedi ki: Beni sana redd-i selâm etmekten, mücerred benim namâz kılar bulunmaklığım men` etmiştir. Bu sırada Resûl-i Ekrem, devesi üzerinde kıble cihetinden başka bir istikâmete müteveccih olarak gidiyordu.

Hadis No 613
NAMAZDA SEHİV BAHSİ

Fasilda Toplam 2 Hadisi Şerif

Konu Namazda Yanılmak;sehiv Secdesi (2)

Baslik Resûl-i Ekrem`in Namazda Sehiv İçin Secde Buyurduklarına Dâir Abdullâh İbn-i Mes`ûd Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Mes`ûd (72)

Hadis (Bir kerre) Resûlullâh salla`llâhu aleyhi ve sellem öğle namâzını beş rek`at kılmıştı da kendilerine: - Namâza ziyâde mi kılındı? diye soruldu. Resûl-i Ekrem de: - Bu nasıl suâldir? buyurdu. Sonra Sahâbî de: - Namâzı beş rek`at kıldınız, demesi üzerine Resûl-i Ekrem, selâm verdikten sonra (sehiv için) iki def`a secde eyledi.

Hadis No 615
________________________________________
Konu İkindiden Sonra Namaz (4)

Baslik İkindi Namazının Farzından Sonra İki Rek`at Nâfileden Nehye Dâir Ümmü Seleme Radiya`llâhu Anhâ Hadîsi
Ravi Abdullâh B. Abbâs (160)

Hadis Bir kerre İbn-i Abbâs, Misver İbn-i Mahreme, Abdurrahmân İbn-i Abbâs, Misver İbn-i Mahreme, Abdurrahmân İbn-i Ezher radiya`llâhu anhüm, beni Âişe radiya`llâhu anhâ`ya gönderip demişlerdi ki: Hepimizden Hazret-i Âişe`ye selâm söyle ve ikindinin farzından sonraki iki rek`at nâfile namazın hükmünden suâl edip "bu namâzı kıldığından haberdâr olduğumuzu, halbuki Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem`in bu iki rek`at namâzdan Ashâb`ı men` ettikleri haberi bize bâliğ olduğunu söyle" dediler. İbn-i Abbâs (ilâve olarak): Ben, Ömer İbn-i Hattâb ile birlikte halktan böyle iki rek`at namâz kılanları döverdim, demişti. Küreyb demiştir ki: Hazret-i Âişe`nin huzûruna girdim. Beni gönderen zevâtın benimle gönderdikleri haberi kendisine teblîğ ettim. Hazret-i Âişe bana cevâben: Sen bu mes`eleyi Ümmü Seleme`ye sor, dedi. Ben de huzûrundan çıktım ve gelip bu üç zâte, Hazret-i Âişe`nin cevâbını söyledim. Bunlar, Hazret-i Âişe`ye gönderdikleri gibi bu def`a da beni Ümmü Seleme radiya`llâhu anhâ`ya gönderdiler. Ümmü Seleme radiya`llâhu anhâ dedi ki: Nebî salla`llâhu aleyhi ve sellem hakîkaten ikindiden sonraki bu namâzdan nehyettiğini işittim. Sonra bir kerre de Resûl-i Ekrem`in ikindi namâzı kıldığı sırada iki rek`at namâz daha kıldığını gördüm. (Şöyle ki:) Resûlullâh benim odama gelmişti. Fakat o sırada yanımda Ensâr`dan ve Benî Harâm`dan birtakım kadın (misâfirler) bulunuyordu. Resûl-i Ekrem (namâz kılmağa başladı. On)un böyle (ayrıca iki rek`at daha) namâz kıldığını görünce, kendilerine bir câriye gönderdim. Ve câriyeye dedim ki: Resûl-i Ekrem`in yanında dur!: "Yâ Resûla`llâh! Sana Ümmü Seleme şu iki rek`at namâzdan nehyettiğinizi işittim. Halbuki şimdi kıldığınızı görüyorum, diye soruyor" de!.. Eğer Resûlullâh (namâzda bulunduğuna) eliyle işâret ederse, huzûrundan geri çekil. Câriye bu emri yerine getirdi. Ve hakîkaten Resûl-i Ekrem eli ile işâret etmekle câriye geri çekildi. Resûl-i Ekrem namâzdan fâriğ olunca (bana hitâb ederek:) Ey Ebû Ümeyye kızı, ikindi namâzından sonra kıldığım iki rek`at namâzdan suâl etmiş idin. Bunun sebebi şudur, buyurdu: Bana Abdü`l-Kays kabîlesinden bâzı kimseler (arz-ı İslâm için) gelmişlerdi. Bunlar, şu öğle namâzından sonraki iki rek`at (nâfile) den beni meşgûl edip alıkoymuşlardı. Bu kıldığım iki rek`at namâz, öğlenin o iki rek`at son sünnetidir.

Hadis No 616
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
SALÂT-İ HAVF BAHSİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» KİTÂBU`S-SALÂT
» Kitabu Mevakıtı's Salat
» FAZİLETLER BAHSİ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
buharalıbilvanisli.com :: Hadis Kaynakları :: Buhari-
Buraya geçin: